filteri close
Objavljeno: 07.03.2024. Image source: Pexels
300x600

"Zdravlje zuba nije samo zdravlje zuba, nego celog tela"

Kada je reč o osnovama dentalne higijene, većina ljudi zna da treba da prati ključna pravila poput pranja zuba dva puta dnevno, ali mnogi brzo zanemare čini se male dentalne probleme koji se pojavljuju. A to može biti opasno.

Ovi zubari nabrajaju situacije i stanja koja baš nikad ne ignorišu, nego im uvek posvete pažnju.

"Mnogi pacijenti ne razumeju da je zdravlje vaših zuba važno za vaše opšte zdravlje," kaže dr Akeadra Bel, klinički asistent na Školi dentalne medicine Univerziteta Istok Karoline.

Fiksna proteza nije namenjena samo tinejdžerima!

"Kao stomatolozi, ne lečimo samo zube i ne gledamo samo zube. Vaša usna duplja je ulaz u vaše celo telo i sve je povezano," ističe Bel.

To znači da propušteni stomatološki pregled ili ignorisani bol u zubu mogu dovesti do većih problema kasnije.

Ako se pitate kakvi problemi treba da vas navedu da sednete na stomatološku stolicu, evo šta stručnjaci kažu:

Krvarenje prilikom pranja zuba ili korišćenja konca

Najvažniji problem koji uvek treba adresirati jeste krvarenje prilikom pranja zuba ili korišćenja konca, prema dr V. Craig Noblettu, kliničkom docentu i direktoru odeljenja za endodonciju na Školi stomatologije Univerziteta u Minesoti.

To može biti rani znak parodontalne bolesti. U svojim početnim fazama, problem može uticati na tkivo desni, ali može dovesti do oštećenja kosti ako se ne leči, kaže Noblett.

Bol u ustima bilo koje vrste

Bol bilo koje vrste važno je spomenuti vašem stomatologu, kaže Bel. Nije važno da li je to bol u zubu ili desni, ili se pojavljuje dok žvaćete, perete zube ili ne radite ništa.

"Bol može značiti karijes, može značiti toliko veliki karijes da je potrebna terapija kanala korena, može biti zaraženi zub," navodi Bel kao primere. Takođe može signalizirati bolest desni ili iritaciju zuba od prejakog četkanja. "Kad god osetite taj bol, definitivno želite da vas pregleda," kaže ona.

Katastrofalni podaci o zdravlju zuba u Srbiji: Ova borba počinje od detinjstva

Osetljivost na temperaturu

Ako su vaši zubi osetljivi na temperaturu, posebno hladnoću, trebalo bi da obratite pažnju, kaže Noblett.

"Mislim da smo svi mi malo osetljivi kada prvi put ugrizemo sladoled i osetimo oštar trzaj, ali onda se naviknemo... to je prilično normalno," kaže Noblett. Ali ako imate bol koji traje nakon što progutate, ili odjek ili pulsiranje, to je zabrinjavajuće.

Otok, apsces ili nove izrasline

"Otok ili apsces zahteva hitnu pažnju," kaže Bel.

Nove oblasti rasta tkiva ili izrasline treba shvatiti ozbiljno. "To može biti na obrazima, na jeziku, oko dna usta... bilo koja vrsta neobične pojave," objašnjava Bel.

Pored toga, rane koje se ne leče su još jedan crveni alarm, kaže ona.

Bruksizam ili stiskanje zuba noću

Brušenje zuba ili stiskanje zuba noću možda nije tako lako uočiti kao neki drugi problemi, ali Noblett kaže da je to važno pratiti. Ova navika može dovesti do pucanja zuba i promena u načinu na koji se vaši gornji i donji zubi dodiruju.

Alkoholna pića mogu izazvati paradontozu!

Ako spavate pored partnera, oni vam mogu reći da li noću škrgućete zubima. Ili, možete tražiti znake poput glavobolje ili promene u načinu na koji vam zubi odgovaraju ujutro, kaže Noblett.

Suština: Ako išta deluje čudno sa vašim oralnim zdravljem, nemojte to ignorisati.

"Svojim pacijentima kažem da ne ignorišu nijedan problem," kaže Bel. "I pravi razlog za to je percepcija problema i percepcija bola... je drugačija za svakog pacijenta." Ono što jednoj osobi može delovati kao osetljivost na hladnoću, drugoj može delovati kao bol.

Pošto svaka osoba stvari doživljava drugačije, važno je prijaviti bilo koju novu nelagodu ili brige vašem stomatologu kako bi mogli da pogledaju šta se dešava. Ako primetite da je dosadni bol u zubu odjednom nestao, vaše telo se možda samo naviklo na bol ili je nerv umro, dodaje Bel.

"Uvek dođite da nas vidite jer dentalni problemi ne nestaju sami od sebe ― samo postaju gori," kaže ona.