filteri close
Objavljeno: 17.04.2024. Image source: Pixabay/ pyou93
300x600

Promene vremena mogu imati različite uticaje na organizam, a ovi efekti variraju od osobe do osobe.

Evo nekoliko načina na koje promene vremena mogu uticati na organizam:

  1. Glavobolje i migrene: Promene u vremenskim uslovima, poput naglog pada atmosferskog pritiska ili promene u vlažnosti vazduha, mogu izazvati glavobolje ili migrene kod nekih ljudi.
  2. Promene raspoloženja: Kišovito ili oblačno vreme može uticati na raspoloženje mnogih ljudi, što može dovesti do osećaja melankolije ili depresije.
  3. Poremećaji spavanja: Promene vremena, posebno promene u dužini dana i noći, mogu poremetiti unutrašnji časovnik organizma, što može dovesti do poremećaja spavanja i nesanice.
  4. Reumatski bolovi: Neke osobe sa reumatskim oboljenjima kao što su artritis ili fibromialgija mogu osetiti povećanje bola tokom promena vremenskih uslova, naročito tokom hladnih ili vlažnih dana.
  5. Respiratorni problemi: Osobe sa astmom ili hroničnom opstruktivnom bolešću pluća (HOBP) mogu imati poteškoće u disanju tokom vremenskih promena, kao što su promene u temperaturi, vlažnosti ili nivou polena u vazduhu.
  6. Pritisak na srce: Ekstremne vremenske prilike, kao što su vrlo visoke temperature tokom leta ili niske temperature tokom zime, mogu povećati rizik od srčanih oboljenja kod nekih osoba, posebno kod starijih ljudi i osoba sa već postojećim srčanim problemima.

Ovi efekti mogu varirati u zavisnosti od individualnih faktora, kao što su starost, genetika, zdravstveno stanje i način života. Važno je obratiti pažnju na signale koje telo šalje tokom promena vremena i potražiti medicinsku pomoć ako su simptomi ozbiljni ili se često ponavljaju.

Meteoropatija - kako se nositi sa promenom vremena?