filteri close
Objavljeno: 11.12.2019. Image source: Pexels/Abet Llacer
300x600

Mnogo je razloga za ovakvo stanje tokom dana, ali jedan od češćih razloga je onaj za koji ne pretpostavljamo odmah.

Ako vam se dešava da vam se spava tokom dana...pa, uzroka može biti mnogo, ali moguće je da je jedan od razloga - ono što jedete. Naime, ishrana sa previše masti može izazvati pospanost i poremećaje sna koji ne moraju biti vidljivi odmah.

Količina masti i definicija šta je "previše" zavisi od pola, uzrasta i mnogo drugih stvari, ali recimo ako jedete 140 grama masti dnevno, imate oko 80 odsto više šansi da osetite pospanost u odnosu na to kad jedete oko 60 grama masti dnevno.

Tu količinu možete sakupiti ako, na primer, za doručak pojedete jaja sa slaninom i sirom i keks, za ručak pljeskavicu i pržene krompiriće, a za večeru pečenu piletinu i kolač od čokolade.

Možda imate blefaritis, a da to i ne znate

Ako duže vremena jedete na ovako, prevelika količina masti može prouzrokovati da želudac proizvodi neurohormone koji usporavaju mozak.

To može biti razlog zašto se posle jedenja takve hrane osećate umorno i bezvoljno. Sve ta masnoće može uzrokovati probleme sa spavanjem noćima, što doprinosi osećaju pospanosti narednog dana.

Osim toga, postoji opasnost od razvoja apneje. To je kratkotrajni prekid spoljašnjeg disanja (uz očuvano unutrašnje disanje) ili pauza u disanju koja traje duže od tri a kraće od 10 sekundi.

Tada dolazi do promene opšteg stanja u organizmu, bradikardije (usporenog rada srca), cijanoze (plavetnila vidljive sluzokože i kože) ili bledila i hipotenzije (pada krvnog pritiska). Apneju prati i određena desaturacija (smanjenje) kiseonika u perifernoj krvi.

Štaviše, ljudi koji konzumiraju masnu hranu imaju tri puta veću šansu za razvoj ovog poremećaja.

Ljudima sa niskim primanjima ugroženo je kardiovaskularno zdravlje, kao i kvalitet sna!

Neke masnoće su, jasno, odgovornije od drugih za ove probleme. Zasićene masne kiseline i trans-masne kiseline imaju inflamatorne osobine, a hronična upala je povezana s apnejom.

Ako ste pospani tokom dana – a noću spavate bar sedam sati – probajte da smanjite unos tih vrsta masnoća i vidite hoćete li osetiti poboljšanje.

Pokušajte se držati mere od pola grama masnoća po kilogramu težine.

Kako dobiti težinu samo mišićima? Sledite ove savete

Vodite računa da su masnoće koje konzumirate zdrave, kao što su  nezasićene masne kiseline, koje se nalaze u maslinama, avokadu i orašastim plodovima, kao i omega-3 masne kiseline, kojih ima lososu.

Naravno, najbolje bi bilo da prvo odete kod lekara na detaljni pregled.