filteri close
Objavljeno: 27.03.2024. Image source: Medik
300x600

Prelazak utiče na sve, samo je pitanje u kojoj meri

Uz proleće i duže dane stiže i pomeranje sata na letnje računanje vremena. To znači - gubimo sat spavanja u noći između 30. i 31. marta, kada ćemo pomeriti časovnike sa dva sata na tri. 

Ali, sa druge strane dobijamo više dnevne svetlosti. Iako deluje kao mala promena, pomeranje sata može malo poremetiti naš unutrašnji ritam i doneti izvestan nivo pospanosti i razdražljivosti.

Prelazak na letnje računanje vremena može imati različite efekte na naše zdravlje i psihu. Evo kako se to manifestuje i nekoliko saveta kako se najbolje pripremiti za ovu promenu.

Utisci na zdravlje i psihu:

Pomeranje sata unapred često dovodi do poremećaja sna zbog iznenadne promene u našem unutrašnjem satu. Ovo može uzrokovati kratkotrajni umor i smanjenu koncentraciju, što utiče na svakodnevne aktivnosti. Postoji i povezanost između promene vremena i povećanja stresa, anksioznosti, čak i depresije kod nekih ljudi, budući da svetlost ima direktan uticaj na naše raspoloženje.

Digitalni detoks za bolji san

Ako nisu mentalni problemi, te promene - manjak koncentracije, eventualna razdražljivost - traju dva do tri dana.

Kako se pripremiti?

Postepeno prilagođavanje - Već danas lezite nekih 15-20 minuta ranije i ustanite sutra 15-20 minuta ranije. Iako imate samo tri dana, i to malo vremena može pomoći vašem telu da se lakše prilagodi.

Izloženost svetlosti - Izlaganje prirodnom svetlu ujutru pomoći će vam da se brže prilagodite novom režimu. Svetlost signalizira vašem mozgu da je vreme za buđenje. Gledanje u prirodnu svetlost ujutru, čak i pre prve kafe jako dobro deluje na mozak i inače.

Vežbanje - Redovna fizička aktivnost poboljšava kvalitet sna i olakšava prilagođavanje na promenu vremena, to već odavno znamo. Najbolje je vežbati ujutro ili popodne, a izbegavati intenzivne aktivnosti blizu vremena za spavanje, dakle, u subotu uveče malo odmorite.

Izbegavanje stimulansa - Kofein i alkohol mogu ometati vaš san, pa ih je bolje izbegavati u večernjim satima kako bi se olakšalo uspavljivanje.

Opustite se pre spavanja - Rutina pre spavanja koja uključuje opuštajuće aktivnosti, kao što su čitanje ili topla kupka, može pomoći da se telo pripremi za odmor.

Zdrav san je vitalan, a pravilno spavanje je celodnevna aktivnost

Iako promena može kratkoročno uticati na naše zdravlje i dobrobit, većina ljudi se brzo prilagođava. A i kao što vidite, ovi saveti su uglavnom i standardni kada je dobro spavanje u pitanju.