filteri close
Objavljeno: 23.09.2023. Image source: Pexels
300x600

Najdostupnije i najpristupačnije sredstvo za brigu o mentalnom zdravlju

Disanje je nešto što često uzimamo zdravo za gotovo. Sportisti i ljudi koji se bave sportom i rekreacijom znaju koliko je disanje važno za dobro i kvalitetno vežbanje.

Međutim, duboko disanje može biti moćan alat za regulaciju emocija, smanjenje stresa i anksioznosti.

Donosimo vam nekoliko tehnika dubokog disanja koje mogu pomoći u poboljšanju mentalnog zdravlja.

Tehnika 4-7-8

Ova tehnika podrazumeva udisanje na nos 4 sekunde, zadržavanje daha 7 sekundi i izdisanje na usta 8 sekundi. Ponovite ovaj ciklus 3-4 puta. Ova metoda je odlična za brzo smirivanje i vraćanje fokusa.

Dijafragmalno disanje

Sedite ili legnite u udobnom položaju i stavite jednu ruku na grudi, a drugu na stomak. Udahnite na nos, punite dijafragmu dok stomak raste, a grudi ostaju nepomične. Izdahnite na usta i ponovite nekoliko puta.

Disanje sa pauzom

Udahnite na nos koliko god možete, zatim zadržite dah koliko god je moguće, i na kraju izdahnite. Ova tehnika pomaže u smanjenju osećaja napetosti i stresa.

Brojanje

Jednostavna metoda koja podrazumeva brojanje dok dišete. Udahnite na 1, zadržite na 2, izdahnite na 3. Povećavajte brojeve kako postajete sve veštiji u tehnici.

Osvestite disanje

Najjednostavnija metoda je da samo obratite pažnju na svoje disanje. Udahnite i izdahnite na nos, svesni svakog daha. Ovo pomaže u centriranju i smanjenju osećaja anksioznosti.

Duboko disanje nije samo mehanizam za unos kiseonika; to je i način regulacije našeg mentalnog stanja. S obzirom na to da je većina nas izložena svakodnevnom stresu, tehnike dubokog disanja su pristupačan i efikasan način da se poboljša mentalno zdravlje.

Probajte – potpuno je besplatno, dostupno je baš svuda i ne zahteva nikakav dodatni pribor.