filteri close
Objavljeno: 05.12.2023. Image source: Pixabay
300x600

Lekar kaže da postoje rizici

Hladni dani su stigli, što nas podstiče da pronalazimo različite metode za grejanje. Odabir odgovarajuće odeće, ispijanje toplih napitaka, pa čak i tuširanje toplom ili vrućom vodom su neki od načina.

Međutim, iako se mnogi osećaju prijatno koristeći vrelu vodu, ne shvataju potencijalne štetne efekte na određene delove tela i funkcije organizma.

Dr. Mahiar Madali, poznat po redovnom deljenju saveta o zdravlju putem društvenih mreža, skrenuo je pažnju na negativne posledice prekomerne upotrebe vruće vode. On navodi četiri glavna negativna efekta:

Koliko tuširanja nam je zaista potrebno?

Izsušivanje kože

Dr. Madali naglašava da se na koži nalaze prirodna ulja koja je čine vlažnom. Preterano vruća voda može da ih ispira, čime uzrokuje suvoću. Takođe, kupanje ili tuširanje vrućom vodom može da proširi krvne sudove, dovodeći do crvenila i iritacije kože.

Oštećenje kose

Prema rečima doktora, "vruća voda može da naruši zdravlje kose". Intenzivna upotreba vruće vode može da dovede do suvoće kose, iritacije temena, slabljenja strukture kose, problema sa cirkulacijom, kao i do ispiranja boje kose.

Rizik od nesvestice

Dr. Madali ističe da dugotrajno tuširanje vrućom vodom može da izazove nagli pad krvnog pritiska, što može rezultirati nesvesticom.

Uticaj na imuni sistem

Takođe je upozorio na moguće štetne efekte prekomerne upotrebe vruće vode na imuni sistem. Dr. Robert Anolik, dermatolog iz Njujorka, preporučuje tuširanje mlakom vodom.

Šta bolje čisti kožu – sapun ili kupka?

"Kožna barijera, sastavljena od proteina i ulja, sprečava isparavanje vode sa površine kože i štiti je od spoljašnjih uticaja. To je jedna od naših primarnih linija odbrane od infekcija i zagađenja", objasnio je on.