filteri close
Objavljeno: 04.05.2024. Image source: Pexels
300x600

Izometrijske aktivnosti i jačanje stiska ruku kao ključne metode u borbi protiv hipertenzije

Redovno vežbanje može efikasno upravljati visokim krvnim pritiskom, posebno određene vrste aktivnosti koje su posebno prilagođene borbi protiv hipertenzije.

Prema studiji objavljenoj 2023. izometrijske vežbe koje uključuju održavanje pozicije dok se mišići aktivno koriste (kao što su plank, most ili joga poze) pokazale su se korisnim u redukciji visokog pritiska.

Studije takođe sugerišu da bi programi vežbi trebali uključiti i vežbe za jačanje stiska ruku.

Kada treba da brinete o pritisku, a kada da se obratite lekaru?

Podaci iz 2007. godine pokazali su da osobe koje su redovno vežbale stiskanje ruku dok su uzimale medikamente za hipertenziju, pokazuju niže vrednosti pritiska u mirovanju nakon osam nedelja vežbanja.

Dodatna istraživanja potvrdila su ove nalaze, čak i kod pacijenata sa srčanim ili drugim zdravstvenim problemima.

Istraživanje iz 2020. godine fokusiralo se na efekte vežbi stiska ruku na pacijente sa bolestima perifernih arterija.

Tokom osmonedeljnog programa, učesnici su izvodili vežbe stiska tri puta nedeljno, koristeći različite rekvizite kao što su sprave za vežbanje i kompresione lopte, pri čemu je jedna grupa zabeležila napredak.

9 načina da kontrolišete visok krvni pritisak bez lekova

Studija iz Koreje iz 2022. godine, objavljena u „Frontiers in Physiology“, pokazala je vezu između jačine stiska ruke i sniženja pritiska kod osoba sa hipertenzijom i visceralnom adipoznom disfunkcijom.

Ranija studija iz 2011. godine u „Cardiovascular Journal of Africa“ istraživala je kratkoročne efekte vežbanja stiska na smanjenje pritiska kod žena srednjih godina, pokazujući da su i vežbanje i opuštanje pojedinačno efikasni, ali najbolji rezultati se postižu njihovom kombinacijom.