filteri close
Objavljeno: 14.11.2023. Image source: sweetlouise/Pixabay
300x600

Doktorka otkriva da je sve veći broj pacijenata sa upalom pluća

Epidemija prehlada i gripa u Srbiji donosi sve više žalbi na kašalj koji traje. Dr Ivana Stefanović iz Hitne pomoći savetuje kako se postupati u ovakvim situacijama.

Mnogi stanovnici Srbije ovih dana pate od dugotrajnog kašlja, koji je često znak respiratorne infekcije. Dr Ivana Stefanović ukazuje na to da, posebno kod dece, uz prisustvo dodatnih simptoma, treba posetiti pedijatra.

"Kada preležite respiratornu infekciju sa svim tipičnim simptomima za ovo doba godine, a ostane samo kašalj, bez obzira na čista pluća i dobru krvnu sliku, to obično ukazuje na virus koji je izazvao osetljivost respiratornog epitela. Zbog toga vaš disajni sistem sada burnije reaguje na nadražaje", objašnjava dr Stefanović za RTS.

Stres može da bude okidač za autoimune bolesti

Dr Stefanović savetuje da se za oporavak od upornog kašlja koristi simptomatska terapija, uzimanje toplih napitaka i pastila koje umiruju respiratorni sistem.

"Ali, svaki kašalj koji nije povezan sa respiratornom infekcijom treba detaljno ispitati", naglašava doktorka. Ona upozorava da je važno odležati svaki virus, posebno jer kolege sa Infektivne klinike beleže povećan broj slučajeva upale pluća nastale zbog neodležanog virusa prehlade.

"Da biste izbegli ozbiljnije oboljenje, svaki virus treba odležati, najmanje sedam dana, a ponekad i duže", ističe dr Ivana Stefanović.