filteri close
Objavljeno: 09.04.2024. Image source: Pixabay/2102033
300x600

Ukoliko sumnjate da vaše dete ne postiže "ciljeve" za svoj uzrast, obevezno potražite stručnu procenu

Razvojna disfazija kod dece je termin koji se koristi za opisivanje problema u razvoju, posebno u oblastima kao što su govor, jezik, motoričke veštine, socijalne veštine ili akademske sposobnosti. Ovo stanje može imati različite uzroke, uključujući genetske faktore, neurološke poremećaje, trauma ili nedostatak odgovarajuće stimulacije tokom razvoja.

Evo nekoliko znakova koji mogu ukazivati na razvojnu disfaziju kod dece:

  1. Kašnjenje u razvoju jezičkih veština: Deca sa razvojnom disfazijom često imaju poteškoće u razumevanju ili izražavanju jezika, kao i u izgovoru reči.
  2. Problemi u motoričkim veštinama: Ovo može uključivati poteškoće u fine i/ili gruboj motorici. Na primer, dete može imati problema sa koordinacijom pokreta ili sa izvođenjem preciznih radnji, poput vezivanja pertli ili crtanja.
  3. Socijalne poteškoće: Deca sa razvojnom disfazijom mogu imati teškoće u uspostavljanju i održavanju socijalnih odnosa sa vršnjacima ili odraslima. Mogu imati poteškoće u čitanju neverbalnih signala ili u shvatanju društvenih normi.
  4. Poteškoće u akademskim veštinama: Deca sa razvojnom disfazijom mogu imati teškoće u učenju, posebno u oblastima kao što su čitanje, pisanje, računanje ili rešavanje problema.
  5. Ponašajne poteškoće: Ponekad deca sa razvojnom disfazijom mogu pokazivati ponašajne probleme kao što su impulsivnost, agresivnost ili emocionalna nestabilnost.

*Važno je napomenuti da prisustvo ovih znakova ne mora nužno značiti da dete ima razvojnu disfaziju. Ipak, ukoliko primetite kombinaciju ovih simptoma ili ako ste zabrinuti zbog razvoja vašeg deteta, važno je konsultovati se sa pedijatrom, logopedom, psihologom ili drugim stručnjakom koji može pružiti procenu i preporuke za dalje postupanje. Što se ranije otkrije i interveniše, to su bolje šanse za uspešno prevazilaženje razvojnih izazova.

Deca su vam "zakucana" za internet i ne znate šta da radite? Ovo je možda rešenje!