filteri close
Objavljeno: 10.04.2024. Image source: Pixabay/mcmurryjulie
300x600

Kolonoskopija je dijagnostički postupak koji se koristi za ispitivanje unutrašnjosti debelog crijeva (kolona) i rektuma.

To je važan medicinski alat za otkrivanje bolesti poput upalnih bolesti creva, divertikuloze, polipa ili raka debelog creva.

Evo osnovnog postupka kolonoskopije:

  1. Priprema: Pre kolonoskopije, bitno je očistiti creva kako bi se osigurala jasnoća i učinkovitost postupka. Obično se preporučuje stroga dijeta bez čvrste hrane dan ili dva prije kolonoskopije, te uzimanje specifičnih laksativa ili rešenja za čišćenje creva kako bi se izbegla prisutnost fecesa.
  2. Postupak: Kolonoskopija se obično izvodi u bolnici ili klinici, a pacijentu se može dati sedativ kako bi se osigurala udobnost i smanjila nelagoda tokom postupka. Pacijent obično leži na boku, a tanka, fleksibilna cev (kolonoskop) s malom kamerom na kraju umetnuta je kroz anus i lagano se gura kroz debelo crevo. Lekar pažljivo pregledava unutrašnjost creva putem monitora kako bi identifikovao moguće abnormalnosti poput polipa ili upala.
  3. Postupak pregleda: Tokom kolonoskopije, lekar može uzeti uzorke tkiva (biopsiju) za dalju analizu u laboratoriju. Takođe, ako se otkriju polipi, mogu se ukloniti tokom postupka.
  4. Nakon postupka: Nakon završetka kolonoskopije, pacijent obično treba malo vremena da se oporavi od sedativa. Lekar će pružiti smernice o tome kada i kako se vratiti normalnoj prehrani i aktivnostima.

Ko treba da uradi rani skrining za rak debelog creva?

Kada je u pitanju priprema za kolonoskopiju, važno je strogo slediti uputstvo lekara. Evo nekoliko opštih smeernica za pripremu:

  • Pridržavajte se  prehrambenih smernica koje vam je dao lekar
  • Uzmite propisane laksative za čišćenje creva (kako je propisano)
  • Pripremite se za promene u prehrambenim navikama dan ili dva prije postupka.
  • Razmislite o tome da organizujte prevoz kući nakon postupka, jer sedativi mogu uticati na vašu sposobnost vožnje.

Pre sprovođenja kolonoskopije, uvek se posavetujte sa svojim lekarom o specifičnim uputstvima i preporukama koje se odnose na vaš individualni zdravstveni status i potrebe.

Zašto stručnjaci predlažu da bi žene u 40-im godinama trebalo da idu na kolonoskopiju