filteri close
Objavljeno: 27.01.2021. Image source: Pixabay/Candid_Shots
300x600

Postoji li način da se zaštitimo i odbranimo?

U Srbiji ovih dana i nedelja vlada prava temperaturna klackalica.

Dešava se da iz proleća idemo u zimu, dan po dan. Od sunca i skidanja jakni do snega i minusa.

Zbog tako naglih promena vremena sve više osoba traži pomoć lekara. Ko je najugroženiji i zašto?

Meteoropatija - kako se nositi sa promenom vremena?

Iako temperatura koja naglo padne iz plusa u minus ili obrnuto više nije iznenađenje za Srbiju, za ljudski organizam i dalje jeste. Ove promene, najviše osećaju hronični bolesnici. Ali ni zdravi više nisu pošteđeni.

"Ranije smo vezivali meteoropate za bake i deke, sada svi reagujemo zbog većeg boravka u zatvorenim prostorijama", ističe dr Dejan Stevanović iz DZ "Stari grad".

Posledice su mnogobrojne, a nekada i opasne za život.

"Sa zahlađenjem će reagovati na krvne sudove i to je automatski povećan pristisak, to deluje na sudove srca, deluje posledično možda i na moždani udar, srčani udar", navode lekari.

Muči vas nesanica? Ovo bi mogao da bude ključni razlog

Doktor Stevanović naglašava da nagle oscilacije temperatura razultiraju glavoboljom, skokom pritiska, kao i da vetar utiče na depresije.

Vremenske promene najbolje vide lekari, jer su im ordinacije pune.

"Organizam mora i fizički i psihološki da se prilagodi. Naravno da osoba, koja je senzibilna, koja je osetljiva, teže doživljava tu vrstu šoka i teže podnosi nego jedna zdrava i otporna osoba. I takva osoba, kroz simptome nesanicu, napetost, malog praga tolerancije, na male povode, počinje da se ljuti. Tako obično ispoljava te nagle promene", objašnjava prof. dr Slavica Đukić Dejanović, nekadašnja direktorka Klinike "Laza Lazarević".

Jabuke, čaj i umerenost – tri sastojka za dug život

Doktor Stevanović navodi da promene najviše pogađaju od hroničara kardiovaskularne, cerebrovaskularne, kao i respratorne pacijente.

Lekari tvrde da postoji recept za otpor naglim promenama vremena.

Boravak u prirodi, uredan san, pravilna ishrana, izbegavanje stresnih situacija, koliko god je to moguće, uključujući i stres zbog naglog zahlađenja.

Izvor: Medik, RTS