filteri close
Objavljeno: 26.10.2023. Image source: Pexels
300x600

Stara izreka "smeh je najbolji lek" dobija još šire značenje

Znamo svi, pisali smo vam već, da je smeh odličan za mentalno zdravlje i da zaista pomaže. Ipak, najnovije istraživanje pokazuje da stara izreka "smeh je najbolji lek" ima i šire značenje jer se prenosi i na - zdravlje srca!

Novo istraživanje iz Brazila otkriva da smejanje zaista ima pozitivan uticaj na srce.

"Terapija smehom povećava funkcionalni kapacitet kardiovaskularnog sistema," kaže profesor Marko Safi, vođa studije.

Skrivene opasnosti zdrave ishrane

Studija je promovisana na skupu Evropskog kardiološkog društva u Amsterdamu, centralnom mestu za stručnjake iz oblasti kardiologije. Istraživanje je jedno od prvih kojim se ispituje uticaj smeha na ljude sa srčanim oboljenjima.

Učestvovalo je 26 osoba sa koronarnom arterijskom bolesti, prosečne starosti 64 godine. Tokom tri meseca, polovina je gledala komedije "sitkome", dok je druga polovina pratila dokumentarce o politici i klimatskim promenama. Rezultat? Oni koji su se smeštali imali su značajno poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja.

Pacijenti koji su uživali u komedijama imali su 10% poboljšanja u sposobnosti srca da pumpa krv. Dodatno, pokazalo se da smeh pozitivno utiče na proširenje arterija i smanjenje upalnih markera u krvi.

Svetski dan srca: Bolesti srca i krvnih sudova su uzrok 47,3 posto smrti u Srbiji. Naučite kako da prepoznate simptome srčanog udara.

Profesor Safi sugeriše da se terapija smehom može uključiti u standardne tretmane za srčane bolesti.

"Ne mora uvek biti televizija; druženje sa prijateljima i familijom koji vas zasmevaju takođe može biti korisno," kaže on.

Dok profesor Džejms Lejper, koji nije bio deo istraživačkog tima, napominje potrebu za dodatnim istraživanjima, priznaje da su rezultati ohrabrujući.

"Jednostavne stvari poput smeha mogu imati veliki potencijal za naše zdravlje," zaključuje on.

Dakle, sledeći put kada tražite razlog za smejanje, setite se – to može biti baš ono što vašem srcu treba.