filteri close
Objavljeno: 28.12.2023. Image source: Foto: Pixabay/TerriC
300x600

Evo četiri ključne stvari koje ne treba raditi za praznike.

  • Ne radite istu staru stvar svake godine

Ako uobičajeno porodično okupljanje izaziva praznični stres, pokušajte nešto drugo. Ako ste previše preopterećeni da budete domaćini, razgovarajte o drugim mogućnostima sa članovima porodice. Tradicija je dobra samo onda kad vas ispunjava srećom

  • Ne očekujte čuda. 

Ako vaša praznična anksioznost potiče iz dublje istorije porodičnih sukoba, ne očekujte da ćete sada moći da rešite neke velike probleme. Možda bi vam bilo bolje da se usredsredite na sopstveno stanje uma i suočite se sa teškim problemima tokom manje promenljivog doba godine.

  • Ne preterujte

Da biste smanjili stres na odmoru, morate da vodite svoj tempo. Mnogo pre nego što se porodična okupljanja zaista dogode, odlučite se za neke granice i držite ih se. Ostanite jednu ili dve noći u kući svojih roditelja umesto tri ili četiri. Planirajte da svratite na prazničnu zabavu na nekoliko sati umesto da ostanete celu noć.

  • Ne brinite o tome kakvi praznici treba da budu (to ima samo u božićnim filmovima)

Skloni smo da se poredimo sa ovim idealizovanim pojmovima savršenih porodica i savršenog odmora. Ali u stvari, većina ljudi ima manje nego savršena praznična okupljanja - imaju porodične napetosti, melanholiju i manje/više uspeli kolač. Ako imate negativna osećanja, ne pokušavajte da ih poreknete. 

Zapamtite da nema ničeg lošeg, sramotnog ili neobičnog u tome da se osećate loše tokom praznika.

Ovo su najčešći okidači za prazničnu depresiju