filteri close
Objavljeno: 31.08.2023. Image source: Pexels
300x600

Glavobolja, malaksalost, vrtoglavica, bolovi... Šta možemo da učinimo?

Leto donosi nagle promene u vremenu, koje znaju da utiču na sve nas, a posebno na hronične pacijente i osobe sa problemima krvnog pritiska. Dr Biserka Obradović, govorila je o tome kako se najbolje adaptirati na ovakve okolnosti.

"Dolaskom hladnijeg vremena krvni pritisak raste. Organizam želi da sačuva svoju toplotu i zato sužava krvne sudove, dolazi do njihovog skupljanja i iz tog razloga krvni pritisak raste. Kod starijih ljudi krvni sudovi nisu tako elastični, često kod njih postoji i disbalans hormona, pa oni uglavnom reaguju na ovakve promene vremena povećanjem krvnog pritiska", navodi dr Obradović.

Osim visokog pritiska, drugi problemi mogu uključivati glavobolju i osećaj slabosti. Dr Obradović naglašava i da pad atmosferskog pritiska može izazvati bolove, posebno kod hroničnih pacijenata.

"Sa ovakvim promenama vremena može doći do pojave vrtoglavice, glavobolje, malaksalosti, pospanosti i bolova posebno kod hroničnih bolesnika, a mogu se javiti i bolovi na mestu operativnih zahvata pošto je ožiljak fibrozno tkivo koje ne može da se širi. Uvek apelujemo na hronične bolesnike da terapiju koju su smanjili tokom leta dok je trajalo toplo vreme, kao recimo diuretike, sada polako vrate, ali sve uz konsultaciju sa lekarom", dodaje ona.

Ovakve meteo-uslove možemo opisati kao povoljne za toplotni udar, jer je vlažnost vazduha visoka i napolju je i dalje toplo. Dr Obradović savetuje prilagodljivo oblačenje da se izbegnu negativni efekti.

"Ne smemo da zaboravimo uzimanje dovoljne količine tečnosti i laganu ishranu, što više svežeg voća i povrća. Treba da izbegavamo kafu jer ona sužava krvne sudove, da izostavimo energetske napitke, da što više šetamo pored vode i u  prirodi i da se trudimo da imamo kvalitetan san od šest do osam sati svaku noć. I ono što je najvažnije je osmeh na licu i pozitivnost, jer jedino tako ćemo mnogo lakše prebroditi ove vremenske promene", zaključuje dr Obradović.

Izvor: Kurir