filteri close
Objavljeno: 20.05.2023. Image source: Pexels
300x600

Koliko zaista vremena treba da prođe između dva obroka

Jedenje obroka bogatih proteinima, vlaknima i mastima u velikoj meri će omogućiti da se osećate siti, pa nećete stalno biti u potrazi za užinom.

Iako naučnih istraživanja koja se bave pitanjem optimalnog rasporeda obroka za najbolju varenje nema mnogo, stručnjaci preporučuju razmak od tri do pet sati.

"Za prosečnog čoveka, planiranje obroka na ovaj način je verovatno mudra odluka, jer tako dajete vremena vašim crevima da završe sa varenjem prethodnog obroka", objašnjava dijetičarka Amanda Sauceda.

Idealno vreme obroka za regulisanje šećera u krvi

Kao i proces varenja, nivo šećera u krvi se konstantno menja, u zavisnosti od toga kada i šta jedemo. Kada konzumiramo ugljene hidrate, šećer u krvi raste, a potom polako opada.

Predugo odugovlačenje između obroka, period od šest sati ili više, može dovesti do neugodnih simptoma niskog nivoa šećera. Može doći do osećaja slabosti, umora ili razdražljivosti.

Koje je onda idealno vreme za održavanje stabilnog nivoa šećera u krvi?

Prema Saucedi, čak i oni sa problemima kao što su dijabetes i predijabetes mogu da se pridržavaju razmaka od četiri do šest sati između obroka, osim ako im doktor ne preporuči drugačije.

"Uvek se pitam da li su manji ili veći obroci bolji za kontrolu šećera u krvi jer je to individualno, ali obično preporučujem tri obroka i užinu", navodi ona.

Vodite računa da vas obroci čine sitim

Razmak između obroka nije tako jednostavan kada vas obroci zapravo ne zasite. Ako želite duže da čekate između doručka, ručka i večere, važno je da vas obroci više zasite. Sauceda preporučuje da počnete sa proteinima, mastima i vlaknima u svakom obroku, prema pisanju portala MBG.

"Protein je hranljiva materija koja najviše zasiti, pa bi trebalo da počnete od njega“, naglašava ona.

Uvrstite hranu sa zdravim mastima, poput maslinovog ulja, masne ribe, orašastih plodova i semenki, zatim dodajte izvor vlakana kako bi varenje bilo sporije i stabilnije.

Namirnice kao što su integralne žitarice, voće, povrće i mahunarke su izvanredan izbor. Ako imate utisak da ne možete da unesete dovoljno vlakana samo kroz hranu, pokušajte da uključite dodatak vlakana u smutije, šejkove ili ovsene pahuljice.

Na kraju, pazite da sa svakim obrokom unesete dovoljno kalorija.

Prema studiji iz 2014., sporije i svesnije konzumiranje hrane takođe može pomoći da se osećate siti duže vreme.

Za većinu ljudi, razmak od tri do pet sati između obroka omogućiće crevima dovoljno vremena da se ponovno aktiviraju, što pomaže u procesu varenja.

Unos velike količine proteina, vlakana i masti u svakom obroku pomoći će da se osećate siti, te nećete stalno biti u potrazi za užinom.