filteri close
Objavljeno: 18.12.2023. Image source: Pexels
300x600

Na ove stvari malo ko obraća pažnju, a trebalo bi

Poznavanje simptoma kojima telo govori da nešto nije u redu sa vašim zdravljem može vam pomoći da ostanete u toku sa potencijalnim zdravstvenim problemima.

Simptome često možete otkriti uz pomoć izgleda i strukture različitih telesnih izlučevina kao što su znoj, urin, sluz i krv.

Znoj

Znoj se sastoji uglavnom od vode, a može sadržati i ureu, vitamin C, mlečnu kiselinu ili amonijak. Kako navodi nutricionistkinja Felicia Stoler, znojenje je zapravo prirodni mehanizam za hlađenje tela. Međutim, u nekim slučajevima može vam slati jasne signale da vaš organizam ne radi kako treba.

Iznenadni znoj može biti znak ozbiljnih bolesti kao što su srčani udar, dijabetes, hormonalne promene i rak. Ako se preterano znojite, najbolje je da posetite svog lekara kako biste rešili problem.

Izuzetni rezultati medicinski potpomognute oplodnje u Srbiji

Krv

Krv je odgovorna za odvođenje otpada iz bubrega i jetre i isporuku kiseonika ostatku tela putem hemoglobina koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima. Krv bi mogla ukazivati na anemiju ili visok krvni pritisak. Zato je potrebno da proverite simptome poput:

- vrtoglavice

- znoja

- kratkoće daha

- gubitka težine

- umora

- visoke temperature

- noćnog znojenja

- gubitka apetita

Sluz

Sluznice vašeg nosa proizvode neverovatnu količinu sluzi svaki dan, koja deluje kao zaštitna barijera, filtrirajući vazduh koji udišete kako bi se zaštitio od ulazne prašine i bakterija. Boja sluzi može otkriti da li ste bolesni ili ne.

- Prozirna sluz je normalna i obično znači da niste bolesni.

- Žuta sluz označava da se vaša bolest razvija i da se imuni sistem bori protiv infekcije.

- Zelena sluz se javlja kada žuta sluz ne može isprati sve klice koje uzrokuju bolest.

- Sluz crvene ili smeđe boje može biti da u nosu imate krvi, što bi mogla biti posledica povrede, iritacije ili krvarenja iz nosa.

5 stvari koje radimo, a koje su najčešća opasnost za kožu

Mokraća

Idealna mokraća je bledo žute boje, ali može varirati od bledo do tamne tokom celog dana. Ne morate brinuti o fluorescentno žutoj ili narandžasto crvenoj mokraći, što znači da ste dehidrirali, da ste konzumirali previše vitamina C ili da ste jeli crveno obojenu hranu poput cvekle.

Međutim, neke boje i mirisi mogu biti više zabrinjavajući i mogu vam pomoći da otkrijete je li nešto pogrešno.

- Smeđa mokraća može biti znak porfirije, poremećaja koji ugrožava nervni sistem.

- Krv u urinu znači da biste mogli imati posla s nečim jednostavnim poput infekcije urinarnog trakta ili bubrežnih kamenaca.

- Narandžasta mokraća može biti znak da imate problema sa jetrom.

- Takođe, učestalo mokrenje ili nelagoda tokom mokrenja može biti znak upozorenja za ozbiljne bolesti poput raka mokraćne bešike.

 

 

 

Izvor: Klix.ba