filteri close
Objavljeno: 17.05.2023. Image source: Foto: Pexels/Diego F. Parra
300x600

Ako ste već prošli kroz intervenciju uklanjanja proširenih vena, možda se pitate da li postoji mogućnost da se one vrate nakon procedure.

Proširene vene mogu uzrokovati nelagodnost, bol i oticanje, značajno utičući na kvalitet života nekih ljudi, sve do tačke kada je neophodna operacija. 

Nažalost, postoji mogućnost da se proširene vene ponovo pojave nakon lečenja. Postoji nekoliko faktora koji mogu uticati na snagu i fleksibilnost zidova i ventila vaših vena, čineći vas podložnijim ovom stanju. Međutim, razumevanje uzroka njihovog povratka može vam pomoći da donesete odgovarajuće odluke o načinu lečenja, a upoznavanje strategija prevencije može pomoći u održavanju zdravlja vena.

Koji su uzroci povratka proširenih vena?

Neadekvatno sprovedena terapija je jedan od uzroka povratka proširenih vena. One se mogu vratiti ako lečenje nije uspešno uklonilo osnovni uzrok problema. Ponekad se tokom operacije ne uklone sve problematične vene. Takođe, terapija se može fokusirati samo na površinske vene, ostavljajući nelečene dublje vene sa problemima refluksa, što na kraju može dovesti do povratka proširenih vena. Drugi čest uzrok je neo-vaskularizacija. Ova pojava se često javlja kada se u tretiranoj oblasti formiraju novi krvni sudovi, što može dovesti do povratka proširenih vena nakon lečenja.

Genetski faktori takođe mogu doprineti ponovnom pojavljivanju proširenih vena. Osobe sa porodičnom istorijom proširenih vena mogu imati slabije zidove ili ventile vena, što ih čini podložnijim ponovnom nastanku bolesti, bez obzira na terapiju koju su prošli. 

Preventivne mere u očuvanju zdavlja vena

Jedna od ključnih mera koje možete preduzeti jeste održavanje zdrave težine. Gojaznost može izazvati prekomerno opterećenje vena i povećati rizik od razvoja proširenih vena. Redovna fizička aktivnost je takođe od velike važnosti. Vežbanje podstiče cirkulaciju krvi i jača mišiće, pomažući u održavanju zdravih vena. Izborite se sa dugotrajnim stajanjem ili sedenjem, jer to može negativno uticati na cirkulaciju krvi i povećati rizik od proširenih vena. Ako vaš posao zahteva dugo stajanje, pokušajte da često menjate položaj ili da napravite male pauze kako biste hodali i razgibavali noge.

Pored ovih promena u načinu života, lekari mogu preporučiti i nošenje kompresivnih čarapa. Kompresivne čarape primenjuju pritisak na vene, poboljšavajući cirkulaciju i smanjujući rizik od novih proširenih vena. One su često prvi korak u prevenciji i lečenju proširenih vena. Uz to, postoje i različiti medicinski tretmani koje lekari mogu preporučiti, uključujući lasersku terapiju, radiofrekventnu ablaciju, skleroterapiju ili konvencionalnu operaciju uklanjanja vena. Na osnovu vašeg specifičnog slučaja, lekar će vam pomoći da odaberete najpogodniju opciju za vas.

Ukratko, iako se proširene vene mogu vratiti nakon lečenja, postoji niz preventivnih mera i terapijskih opcija koje možete preduzeti kako biste smanjili rizik od ponovne pojave. Konsultacija sa stručnjakom, praćenje zdravlja vena i usvajanje zdravih navika i promena u načinu života ključni su faktori za održavanje zdravih i funkcionalnih vena.

Kako se izboriti sa vrućinom kada imate proširene vene?