filteri close
Objavljeno: 04.11.2021. Image source: Foto:Unsplash/ Carolina Heza
300x600

Kovid pravi velike probleme i kad ne ubija

U poslednja 24 sata, registrovano je još 6.126 novih slučajeva zaraze korona virusom, a broj preminulih je, nažalost, 64.

Broj pacijenata na respiratorima je 277.

Prethodnog dana, novozaraženih je bilo 6.726, preminulih 61 i 279 na respiratorima.

Prema podacima iz Evropske unije, svaki deseti pacijent posle korone ulazi u postkovid sindrom. Ako se ovi podaci primene na Srbiju, realno je da očekujemo da će 100.000 ljudi imati postkovid posledice.

Šta je postkovid sindrom i zašto se treba javiti se kardiologu nakon preležane korone, u Jutarnjem programu na TV Prva govorila je specijalista interne medicine i kardiolog dr Nataša Ristić.

"Ovaj sindrom je prepoznat i definisan godinu dana nakon početka epidemije kao skup različitih simptoma, od različitih organa koji se javljaju 4-6 nedelja nakon preležane korone. Produženi kovid na neki način. Zamor jeste jedan od simptoma, on najduže traje, najuporniji i najviše smeta pacijentima. Pored njega javljaju se bolovi u mišićima, zglobovima, osećaj malaksalosti, ponekad kratak dah praćen pojačanim otkucajima srca, puls ide i do 120 otkucaja u minuti, promene čula ukusa i mirisa, nesanica, anksioznost, zaboravnost, opadanje kose, oscilacije u pritisku... "

Da li je važno kakvu je kliničku sliku imao pacijent i da li od toga zavisi da li će se razviti postkovid sindrom?

"Na neki način da. Oni koji su lečeni u bolnici i koji su imali težu kliničku sliku, oporavak je svakako produžen. Mada se javlja i kod onih koji su imali vrlo blagu kliničku sliku, kod kojih je kovid prošao nakon 15 dana, a onda se javi nakon šest meseci neko zamaranje koje ometa svakodnevno funkcionisanje"; kaže dr Ristić i napominje da se javlja i kod radno aktivnih ljudi, mlađe populacije oko nekih 40 godina koji nisu ranije bolovali.

A šta raditi kada se ti simptomi jave, a nismo u prilici da odemo kod lekara?

"Sedite, odmorite, verovatno će proći za nekih 15 minuta do pola sata. Odmor, san i pravilna ishrana su ti koji leče naš organizam od virusnih infekcija. U prvoj fazi infekcije, prve četiri nedelje tu su i temperatura, toksini koji cirkulišu kroz organizam i tu je taj opšti zamor. A ovaj produženi je suled nekih produženih zapaljenskih procesa i promena u imuno odgovoru."

Koliko često se dešava da je korona uticala na srce pacijenta i da li bi svako trebalo da ode na kontrolni pregled kod kardiologa?

"Ne treba većina da ide kod kardiologa, jer je većina ta koja će preležati lakšu kliniku sliku i sve tegobe će proći za četiri nedelje. Navikli smo na sezonske viruse kod kojih simptomi prođu posle pet, sedam dana, ali to sada nije slučaj sa koronom. Kod kardiologa obavezno treba da idu pacijenti koji su imali težu kliničku sliku, bolničko lečenje, potrebu za kiseoničnom terapijom, neke komplikacije. Oni svakako dobijaju preporuku po otpuštanju iz bolnice da urade ultrazvučni pregled srca koji treba obaviti drugom meseca od početka korone - da li je srce proširno, oslabljeno, da li postoji neki izliv u srčanoj ovojnici i da je to uzrok zamaranje, poremećaja ritma, oscilacija u pritisku", kaže kardiolog i napominje da posebno treba da potraže lekarsku pomoć oni koji su primetili skok krvnog pritiska.