filteri close
Objavljeno: 25.08.2023. Image source: Pixabay
300x600

Postoje načini da se zaštitite, a zna se i kada se treba obratiti lekaru

Za one koji imaju alergijsku reakciju na ambroziju, predstojeći period će biti izazovan, pošto će cvetanje ove biljke dostići svoj maksimum. Dr Sanvila Rašković, profesorka i alergolog, pružila je uvide u to kako se može umanjiti alergija, i upozorila na rizik od samolečenja bez konsultacija sa lekarom.

"Tri su opcije kada je reč o terapiji alergija. Prvo je izbegavanje alergena, što zahteva prethodno testiranje kod stručnjaka. Drugo su lekovi, i ovde imamo bogat izbor preparata za lečenje alergija. Ko ima izražene simptome alergijskog rinitisa, dobiće kombinovanu terapiju od lekara. Treća opcija je specifična imunoterapija, gde pokušavamo da napravimo pacijenta tolerantnim na alergene poput ambrozije ili prašine domaćinstva", istakla je dr Rašković na Prvoj, i dodala koji je najbolji pristup:

"Za vreme sezone, medikacija se uzima po preporuci lekara. Imunoterapija ima odloženo delovanje ali je efikasna i udobna, sada se koristi u obliku kapi, bez potrebe za injekcijama. Primenjuje se tri do pet godina i pokazala se kao uspešna", rekla je profesorka.

Alergija na polen će SADA BITI MALO LAKŠA: Stručnjak otkriva trik za ublažavanje simptoma

Kada početi sa lekovima?

"Sezona ambrozije počinje u avgustu, sada je na vrhuncu. Treba početi sa lekovima 10 do 15 dana ranije, kao antihistaminikom, jednom tabletom dnevno. Antihistaminici su najsigurniji lekovi, ne utiču negativno na organe i pacijenti ih mogu slobodno uzimati", pojasnila je dr Rašković.

Može li alergija dovesti do drugih bolesti?

"Alergijski rinitis može da pređe u alergijsku astmu vremenom. Tu je imunoterapija korisna, može da spreči ili odloži astmu. Ambrozija nije jedini alergen, postoji mnogo polena i biljaka koje mogu izazvati reakciju".

Kako zaštiti oči od polenske groznice?

Može li se alergija izlečiti? Da li ishrana pomaže?

"Izbegavanje je savet, ali nije potpuno moguće. Lekovi su neophodni, a biljni preparati i čajevi se moraju izbegavati. Ishrana treba da bude prirodna, sa suplementima kao što su vitamin D, cink i vitamin C. Za alergijski rinitis, preporučuje se ispiranje nosa morskom vodom".

Kakvi su simptomi?

"Simptomi uključuju serije kijanja, svrab u nosu, curenje iz nosa, začepljenje nosa, svrab očiju, nepca", zaključila je prof. dr Sanvila Rašković.