filteri close
Objavljeno: 25.07.2023. Image source: Pixabay/Pexels
300x600

Svi već generacijama slušamo ovu priču, naučnici otkrivaju da li je tačna

Naučnici upozoravaju da čak i jedna čaša vina dnevno može biti štetna za naše zdravlje. Prema istraživanjima, i minimalna upotreba alkohola, tačnije, jedno alkoholno piće dnevno, može dovesti do gojaznosti, a posledično i do dijabetesa tipa 2.

Ova studija, bazirana na podacima preko 400.000 Britanaca, daje novu perspektivu na dugogodišnju debatu o uticaju umerenog konzumiranja alkohola na zdravlje.

Iako su neka prethodna istraživanja sugerisala da svakodnevna konzumacija alkohola može sprečiti nekoliko bolesti, druga su pak naglašavala da je čak i mala količina alkohola potencijalno opasna.

Odvikavanje od alkohola: Ključni korak ka zdravijem i ispunjenom životu

Sada je otkriveno da ljudi, sa svakim dodatnim pićem koje popiju tokom nedelje, povećavaju količinu masti u svom telu za 0,36 kilograma i imaju 10 posto veću šansu da razviju dijabetes tipa 2.

"Zaključak da su osobe koje redovno konzumiraju alkohol sklonije gojaznosti u odnosu na one koje ga ne konzumiraju nije iznenađenje. Postoji dobar razlog zašto često pominjemo 'pivski stomak'. Nadamo se da će naša studija pomoći ljudima da shvate rizike koji su povezani sa konzumiranjem alkohola. Naš cilj je da motivišemo širu populaciju da se opredeli za zdrave životne navike", istakao je Kristofer Snoudon, šef Odeljenja za ekonomiju načina života na Institutu za ekonomska pitanja.

Zavisnost od alkohola - izazov s kojim se Srbija suočava

Rezultati ove studije objavljeni su u časopisu Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Zaključak je, dakle, isti kao i uvek – alkohol je poguban po zdravlje. Ne postoji "zdrava" količina i "jedna čašica za krvotok" ne pomaže, već šteti organizmu.