filteri close
Objavljeno: 07.07.2023. Image source: Foto: Pixabay/Marjonhorn
300x600

Tokom trudnoće, žensko telo prolazi kroz brojne promene kako bi se prilagodilo rastu i razvoju bebe.

Stomak se širi, centar se pomera prema napred, dok beba raste i vrši pritisak na dijafragmu i karlično dno. Ove promene u posturi mogu dovesti do neželjenih zdravstvenih problema poput dijastaze, bolova u leđima, bolova u karlici, inkontinencije, zadržavanja trudničkog stomaka, bolnih seksualnih odnosa, prolapsa i pupčane kile.

Kako bismo uticali na ove promene i održali zdravlje mama, veoma je važno baviti se fizičkom aktivnošću pre i posle porođaja. Pravilna tehnika disanja i vežbe za karlicu mogu znatno uticati na posturu koja se menja tokom trudnoće. Ovaj pristup pomaže razvijanju svesnosti i povezanosti sa područjem perineuma, smanjuje opterećenje na organe i mišiće karličnog dna, te umanjuje disbalans i disfunkcije u celom telu.

Nakon porođaja, važno je obratiti pažnju na rehabilitaciju tela. Stomak i karlično dno ne funkcionišu kao pre, a ožiljci od carskog reza ili epiziotomije mogu prekinuti senzorne nerve u toj regiji, što rezultira promenjenom percepcijom od strane nervnog sistema. Kako bismo povratili normalnu funkciju mišića stomaka i celog tela, mobilizacija ožiljnog tkiva je ključna. Poseban program oporavka usmeren je na vraćanje snage i funkcionalnosti tela.

Važno je da svaka mama prođe kroz postnatalni program vežbanja, jer se neki od ovih simptoma mogu javiti i nekoliko godina nakon porođaja. Posvetite se sebi, imajte dovoljno energije i podignite svest o zdravstvenim problemima koji mogu nastati. Vežbanje pre i posle porođaja igra ključnu ulogu u očuvanju vitalnosti i zdravlja mama.

Promo