filteri close
Objavljeno: 20.07.2023. Image source: Pixabay
300x600

Treba znati ovo i pripremiti se na vreme

Nedavno je Srbiju pogodila superćelijska oluja, koja je prethodno izazvala haos u Sloveniji i Hrvatskoj. Pre ovih nevremena, praćenih olujnim vetrom, u našim regionima su vladale visoke temperature. Iznenadna promena vremena, a potom opet velike vrućine, utiče na sve - hronične bolesnike, ali i na osobe koje su u dobrom zdravstvenom stanju.

U narednoj sedmici očekuje se još dva takva meteorološka događaja. Dr Biserka Obradović, specijalistkinja za opštu medicinu, objasnila je kako i u kojoj meri ovakvi vremenski uslovi utiču na zdravstveno stanje ljudi.

"Prvenstveno želim da istaknem da sledeći klimatski faktori utiču na naše zdravlje: temperatura i sunčevi zraci, vazdušni pritisak, padavine (kiša, sneg), vetar (oluje), munje, grmljavina. Električna pražnjenja utiču na sve nas, ali posebno na decu i starije osobe koje postaju razdražljive i nervozne", rekla je dr Obradović za Žena.rs.

Prema njenim rečima, iako smo očekivali bolji san zbog padajuće temperature i osveženja, malo ko je to uspeo, većina ljudi je imala problem da utonu u san.

"Vazduh je ovih dana natopljen vodenom parom koja otežava termoregulaciju tela, pa se lakše može doživeti toplotni udar. Toplo je, ali je isto tako sparno i vlažno. Telo se trudi da se hladi pravilno kroz isparavanje, ali zbog visoke vlažnosti ne uspeva da pravilno snizi svoju temperaturu, a veoma je vruće", objašnjava Obradović.

Kao posledica ovakvih uslova, kako kaže doktorka, javlja se glavobolja, vrtoglavica, pad krvnog pritiska, zujanje u ušima i može doći do potpunog kolapsa.

Kako reagovati ako se pojave neki od simptoma?

Dr Biserka preporučuje urgentno hlađenje tela, konzumiranje hladnih pića, tuširanje mlakom vodom i nošenje lake odeće koja "diše".

"Pad atmosferskog pritiska najviše osećaju osobe sa reumom, ali i ostali to doživljavaju kao bol u mišićima i kostima. Oni koji imaju problema sa sinusima, osećaju bol i glavobolju jer vazduh iz šupljina nadražuje sluzokožu. Važno je istaći da kod pacijenata sa kardiovaskularnim bolestima krvni pritisak oscilira, stalno se menja, pa se preporučuje često merenje pritiska. Meteoropati najjače osećaju klimatske promene, ovi vremenski uslovi, podstaknuti elektromagnetnim talasima, utiču na hipotalamus i indirektno pojačavaju lučenje hormona stresa. Endorfin se kod meteoropata luči u većim količinama i on utiče na prag bola, tako da bol koji inače nismo osećali prethodnih dana posle vremenske nepogode posle sinoćne oluje postaje intenzivniji. Munje, električna pražnjenja... Svi su bili razdražljivi i napeti", dodaje dr Biserka.

Šta raditi kada dođe do nagle promene vremena?

"Trebalo bi izbegavati kafu, jer ona kao dijuretik trenutno podiže pritisak, ali nakon toga on ponovo pada", savetuje dr Obradović, i dodaje: "Uvek podržavam fizičku aktivnost, ali bi trebalo da bude umerena, preporučujem teretanu kako telo ne bi prekomerno bilo izloženo vrućini. Dr Biserka je stavila akcenat na dobro raspoloženje, te ističe da treba raditi sve što može da nam donese osmeh na lice".