filteri close
Objavljeno: 28.03.2024. Image source: Pixabay
300x600

Koje su zdravstvene dobrobiti kafe bez kofeina?

Kafa je omiljeno piće miliona širom sveta. Ona nudi daleko više od svog energijskog efekta. Bogata je antioksidantima, poboljšava kognitivne funkcije i može čak imati ulogu u zaštiti od neurodegenerativnih bolesti. 

Ipak, kofein, glavna psihoaktivna komponenta kafe, nije za sve.

Trudnice, majke koje doje, osobe sa određenim zdravstvenim stanjima ili jednostavno oni osetljivi na kofein - svi oni mogu da uživaju u ritualu uz šolju kafe uzimajući verziju bez kofeina.

Dekofeinizirana kafa prošla je proces uklanjanja većine kofeina, ali to ne znači da je u potpunosti lišena svog energijskog potencijala.

Kafa pomaže u sprečavanju Alchajmerove i Parkinsonove bolesti?

Mala količina kofeina i dalje može ostati, ali daleko ispod nivoa koji se nalazi u običnoj kafi. To omogućava ljubiteljima kafe da uživaju u svojoj omiljenoj rutini bez neželjenih efekata kofeina kao što su nervoza, nesanica ili povišeni krvni pritisak.

Istraživanja su pokazala da kafa bez kofeina nudi različite zdravstvene prednosti, koje čine ovaj napitak popularnim izborom za one koji žele da izbegnu efekte kofeina, a ipak uživaju u ritualu ispijanja kafe.

Kafa bez kofeina bogata je antioksidantima, poput fenola i flavonoida, koji mogu da doprinesu smanjenju rizika od hroničnih bolesti, uključujući srčane bolesti i neke vrste raka. Antioksidanti pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala u telu, sprečavajući oštećenje ćelija.

Koliko kofeina bi trebalo da unesemo u toku dana?

Neka istraživanja sugerišu da konzumacija kafe bez kofeina može doprineti smanjenju rizika od razvoja srčanih oboljenja. Iako kafa sadrži kofein koji može da poveća krvni pritisak kod nekih ljudi, verzija bez kofeina ne izaziva ovakve efekte, čineći je sigurnijom opcijom za one sa srčanim problemima.

Konzumiranje kafe bez kofeina može imati pozitivan efekat na regulaciju šećera u krvi, što je posebno važno za osobe sa dijabetesom tipa 2. Iako mehanizam nije potpuno jasan, veruje se da antioksidanti prisutni u kafi igraju ključnu ulogu.

Studije pokazuju da kafa, i sa kofeinom i bez njega, može smanjiti rizik od razvoja neuroloških bolesti, poput Alchajmerove bolesti i Parkinsonove bolesti. Opet, antioksidanti su verovatno ključni faktor koji doprinosi ovim zaštitnim efektima.

Zašto su dnevni ritualni od velike koristi za mentalno zdravlje?

Za razliku od kafe sa kofeinom, koja može da izazove želudačne probleme kod nekih ljudi, kafa bez kofeina se smatra blažom za digestivni sistem. Ovo može biti posebno korisno za one koji imaju osetljiv želudac ili uslove poput gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB).

Iako kafa bez kofeina može biti privlačna opcija za one koji izbegavaju kofein, važno je uzeti u obzir da proces dekafeinizacije može ukloniti neke korisne sastojke iz kafe. Ipak, kafa bez kofeina nudi značajne zdravstvene prednosti koje je čine vrednom razmatranja za one koji žele uživati u kafi bez efekata kofeina. Umerena konzumacija, kao i kod svih stvari, ključ je za maksimiziranje zdravstvenih benefita.