filteri close
Objavljeno: 05.10.2023. Image source: Pexels
300x600

Saveti lekara u borbi za zdrav san

Nesanica je postala uobičajena pojava u današnjem užurbanom svetu, gde nas okružuje stres, promenjen način života i različite vrste pritisaka. 

Dr Gorica Đokić, specijalista neurologije iz Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" u Beogradu, ističe da iako je nesanica često povezana sa starijim uzrastom zbog promena u svakodnevnim aktivnostima, zdravstvenim tegobama i lekovima koje uzimaju, sve više je naglašeno da svakodnevni stres i prisustvo psihičkih poremećaja doprinose nesanici.

Lečenje nesanice uključuje različite pristupe. Kod nekih osoba, delotvorno je usvajanje zdravih navika vezanih za spavanje. To može obuhvatiti redovan ritam spavanja, izbegavanje stimulansa poput kofeina kasno tokom dana i stvaranje opuštajućeg okruženja u spavaćoj sobi.

Važnost sna za mentalnu stabilnu i mentalno zdravlje

Kod drugih, relaksacione tehnike, psihoterapija ili čak restrikcija sna, gde se ograničava vreme provedeno u krevetu, mogu pomoći da se poboljša kvalitet sna.

Važno je naglasiti i potencijalnu ulogu psihijatra u procesu lečenja nesanice, jer ona nekada može biti uzrokovana drugim metalnim problemima. Specijalista će prvo rešavati problem sa spavanjem, a zatim se baviti dubljim pitanjima koja mogu biti uzrok hroničnog nespavanja. Psihijatar može pomoći u identifikaciji stresora i emocionalnih faktora koji utiču na san, što je ključno za uspešno rešavanje ovog problema.

Stres igra značajnu ulogu u narušavanju kvaliteta sna. Tokom stresnih perioda, spavanje može biti narušeno, često uzrokujući poteškoće sa uspavljivanjem, česte prekide u toku noći i intenzivne snove. Stres takođe može izazvati razdražljivost tokom dana, smanjenje socijalnih interakcija i otežano prilagođavanje situacijama.

7 zdravih navika koje snižavaju mogućnost pojave depresije

Kako bismo poboljšali kvalitet sna i smanjili stres, važno je primenjivati određene strategije. Redovan fizički trening tokom dana može pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju kvaliteta sna. Takođe je preporučljivo izbegavati stresne aktivnosti uveče i umesto toga se opustiti uz blisku osobu ili uživati u relaksirajućim aktivnostima poput čitanja dobre knjige, gledanja filma ili slušanja umirujuće muzike. Opuštajuće kupke i tehnike disanja pre spavanja mogu dodatno olakšati uspavljivanje i pripremiti telo za odmor.

Ukupno gledano, važno je pravilno upravljati stresom i posvetiti vreme sebi kako bismo poboljšali kvalitet sna i celokupno zdravlje. Ako se poteškoće sa snom nastave, preporučljivo je potražiti pomoć stručnjaka.

Izvor: Kurir