filteri close
Objavljeno: 16.11.2023. Image source: Pexels
300x600

Najnovije istraživanje sugeriše da bi to moglo biti tačno

Istraživanje Univerziteta u Sinsinatiju otvara nove perspektive u borbi protiv demencije, stavljajući jagode u centar pažnje. 

Sa 30 učesnika, starosti 50-65 godina, studija je pokazala poboljšanje u memoriji i smanjenje depresije kod onih koji su svakodnevno konzumirali prah od jagoda.

"Jagode sadrže antioksidanse kao što su antocijanini, elagitranini i elaginska kiselina, koji smanjuju upalu i poboljšavaju metaboličko zdravlje. Ovi sastojci su ključni za očuvanje kognitivnih funkcija", objašnjava Robert Krikorian, vodeći istraživač.

Kako menopauza utiče na mozak?

Istraživači su takođe istakli da redovna konzumacija jagoda može usporiti kognitivno starenje.

"Postoji epidemiološki podatak koji sugeriše da ljudi koji redovno konzumiraju jagode ili borovnice imaju sporiji tempo kognitivnog opadanja sa starenjem", dodaje Krikorijan.

Dok se čekaju dalja istraživanja, jagode se ističu kao slasna i zdrava opcija za unapređenje mentalnog zdravlja. Erin Palinski-Wade, registrovana dijetetičarka, naglašava:

"Jagode su odličan izvor antioksidanata koji se bore protiv upale u telu."

5 vežbi koje jačaju vaš mozak i čine ga mlađim i vitalnijim

Ovaj sladak plod, dakle, ne samo da zadovoljava naše nepce, već i nudi potencijalno rešenje za očuvanje mentalne oštrine kako starimo.