filteri close
Objavljeno: 22.10.2023. Image source: sweetlouise/Pixabay
300x600

Simptomi su se promenili, ovo je važno da znate

Miholjsko leto nam se bliži kraju i dolaze hladni dani, a oni sa sobom nose

sezonske bolesti. Ali, kako znati da li imate prehladu, grip ili koronu? S obzirom na nove varijante virusa, prepoznavanje simptoma postaje još izazovnije.

Ovo treba znati u sezoni bolesti 2023/24.

Novi simptomi kovida-19

U prvim danima pandemije, suv kašalj i gubitak čula ukusa ili mirisa bili su u centru pažnje. Međutim, sada primetni simptomi su se promenili. Bol u grlu često dolazi kao prvi simptom, a za njim sledi začepljen nos. Pored toga, glavobolje, umor, bolovi u mišićima, groznica i drhtavica su sve češći. Neki pacijenti izveštavaju i o curenju iz nosa koje može dovesti do kašlja. Umor i bolovi u mišićima obično traju nekoliko dana, dok začepljen nos može trajati nedeljama.

Simptomi prehlade i gripa

Prehlada obično započinje simptomima kao što su blagi bolovi u grlu i začepljenje nosa. Kijanje je takođe često prisutno. Simptomi su obično blagi i prolaze za nekoliko dana. S druge strane, grip dolazi sa svojim setom ozbiljnijih simptoma: visoka temperatura, jaki bolovi u mišićima i glavobolja su često prisutni.

Koje korake preduzeti?

1. Konsltujte se sa lekarom: Testovi mogu biti ključni za dijagnostiku. Ako imate simptome koji ukazuju na kovid-19, testiranje je preporučljivo.

2. Ostanite kod kuće: Da biste izbegli širenje virusa, bolje je da ostanete kod kuće dok ne prođu simptomi, umesto da budete "hrabri" i dete na posao. Tada ne samo da ćete sebi pogoršati situaciju, nego ćete možda zaraziti i druge.

3. Pratite simptome: Kod kovida-19, simptomi se mogu brzo razvijati, i često su promenljivi. Pažljivo pratite kako se simptomi razvijaju i kako se osećate.

4. Vakcinacija: Najbolji način prevencije kovida-19 je vakcinacija, koja može znatno umanjiti rizik od ozbiljnih simptoma ili hospitalizacije.

Nove varijante donose nove simptome, ali osnovna pravila zaštite i prevencije ostaju ista. Bilo da je u pitanju prehlada, grip ili korona, ključ je u ranoj dijagnostici i odgovarajućem tretmanu. Pratite simptome, ostanite kod kuće ako se ne osećate dobro i konsultujte se sa lekarom za najbolje savete i tretmane.