filteri close
Objavljeno: 25.03.2024. Image source: Pixabay/epicantus
300x600

Hrana bogata vlaknima igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja probavnog sistema i celog organizma.

Evo koje su to namirnice:

  1. Integralne žitarice: To uključuje smeđi pirinač, ječam, ovsene pahuljice, kinou, heljdu, i druge žitarice.
  2. Mahunarke: Pasulj, sočivo, grašak i ostale mahunarke su odličan izvor vlakana.
  3. Voće: Jabuke, kruške, bobičasto voće (kao što su maline, borovnice), narandže, banane, šljive i sušeno voće poput suvih šljiva su bogati vlaknima.
  4. Povrće: Brokoli, kelj, spanać, šargarepa, karfiol, kelj, tikvice, grašak, paprika, krompir s korom i drugo povrće sadrži značajne količine vlakana.
  5. Semenke i orašasti plodovi: Lanene semenke, chia semenke, semenke bundeve, semenke suncokreta, bademi, orasi, indijski orah, lešnik i drugi orašasti plodovi pružaju značajan izvor vlakana.
  6. Hleb i peciva: Preferirajte hleb od integralnih žitarica ili napravljen od brašna s dodatim vlaknima.
  7. Kupusnjače: Poput kelja, prokelja i kupusa, takođe, su izvrstan izvor vlakana.
  8. Jogurt i kefir: Posebno ako su obogaćeni probioticima, jogurt i kefir mogu biti korisni za probavu.

*Važno je redovno konzumirati raznovrsnu hranu koja sadrži vlakna kako bi se osiguralo zdravlje sistema za varenje. Takođe, važno je povećati unos vlakana postupno kako bi se sprečili problemi s probavom, kao što su nadutost ili grčevi. Ako imate zdravstvene probleme ili posebne prehrambene potrebe, uvek je najbolje posavetovati se s nutricionistom ili lekarom.

Hrana koja vam može pomoći kod alergije na polen