filteri close
Objavljeno: 18.03.2024. Image source: JESHOOTS-com/Pixabay
300x600

Posebno je važno za mozak

Nutricionistkinja i psihijatar sa Harvarda, dr Džordžija Ede istakla je važnost životinjskih proizvoda za prevenciju depresije i anksioznosti.

Prema njenim rečima, uprkos rastućem broju ljudi koji se opredeljuju za vegetarijanski i veganski način života, izbegavanje mesa može negativno uticati na mentalno zdravlje.

"Za optimalno funkcionisanje mozga neophodno je konzumirati meso. Iako postoji mišljenje da je meso štetno za zdravlje, uključujući i zdravlje mozga, i da biljke mogu zaštititi i nahraniti mozak, realnost je da nam je meso i te kako potrebno," naglasila je u izjavi za KIRO News Radio.

Skuša je ukusan i vrlo pristupačan izvor zdravlja, probajte ovaj recept

Dr Ede objašnjava da meso nije važno samo zbog proteina, već i zbog drugih nutritivnih vrednosti koje nudi.

"Iako se proteinske potrebe mogu zadovoljiti kroz vegetarijansku i vegansku ishranu, mnogi ključni nutrijenti teže se, ili čak nemoguće, dobijaju iz biljaka," dodala je.

Proteini, koji se sastoje od aminokiselina, esencijalni su za izgradnju i obnovu mišića i kostiju. Mada se proteini mogu naći i u biljnim izvorima poput sočiva i brokolija, životinjski proizvodi kao što su jaja, meso, sir i grčki jogurt, obiluju njima.

Osim toga, meso je opisala kao "jedini izvor hrane koji sadrži sve esencijalne nutrijente u pravilnom obliku, i istovremeno je najbolji izbor za regulaciju nivoa šećera u krvi i insulina."

Neophodni nutrijenti koje meso sadrži uključuju vitamin B12, omega-3 masne kiseline, cink, gvožđe i jod.

Najbolja hrana za treće doba

Na primer, vitamin B12 ključan je za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i DNK bogate kiseonikom, kao i za regulaciju serotonina, čiji nizak nivo može dovesti do depresije i anksioznosti.

Studija iz 2019. godine pokazala je da bi deficit vitamina B12, koji je češći među veganima, mogao povećati rizik od moždanog udara. Nedostatak ovog vitamina može sprečiti eliminaciju proteina iz krvotoka, što dovodi do upala i povećava rizik od oštećenja krvnih sudova, ključnog faktora rizika za moždani udar.

Preporučena dnevna doza vitamina B12 za odrasle, prema Organizaciji Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO), iznosi oko 2.4 mg.