filteri close
Objavljeno: 01.06.2023. Image source: Foto: Pexels/Ron Lach
300x600

Opšte je pravilo da osoba treba da doživi najmanje pet simptoma depresije svakodnevno tokom dve nedelje da bi joj se postavila dijagnoza velikog depresivnog poremećaja. Simptomi depresije mogu se pojaviti u bilo koje doba dana, ali kod nekih ljudi osećanja depresije se pogoršavaju tokom noći.

Rumunacija, ponavljajući ciklus negativnih misli i osećanja, često je prisutna kod onih koji se bore sa depresijom tokom noći.

Noćna depresija može biti posledica nedostatka spoljnih podsticaja koji bi preusmerili pažnju uma. Tokom noći, kada su aktivnosti svedene na minimum, prostor za razmišljanje o prošlosti, budućnosti i za druge negativne misli postaje mnogo veći. Osim toga, promene u cirkadijalnom ritmu tela mogu doprineti depresiji tokom noći. Studija objavljena 2017. godine je otkrila da prelaza sa letnjeg na zimsko računanja vremena  dovodi do povećanja depresivnih epizoda. 

Osobe koje pate od depresije tokom noći mogu osećati snažan osećaj usamljenosti. Usamljenost stvara želju za društvom i može izazvati loše osećanje zbog izostanka bliskosti. Takođe, uznemirujuće misli mogu ometati proces uspavljivanja, izazivati frustraciju i anksioznost.

Iako je normalno povremeno imati nemiran san, ako depresija tokom noći postaje hronični problem, važno je potražiti pomoć stručnjaka. Takođe, treba se obratiti nekome ako postoje drugi simptomi hronične depresije, uključujući osećaj krivice i bezvrednosti, promene u apetitu i gubitak interesovanja za aktivnosti koje su nekada bile prijatne.

Kako se leči depresija tokom noći? 

Prvi korak je da se obratite svom lekaru kako biste pronašli odgovarajuću opciju lečenja. U saradnji sa stručnjakom, možete odlučiti da li želite da se podvrgnete psihoterapiji ili da koristite lekove za kontrolu simptoma. U slučaju da ne reagujete na psihoterapiju ili lekove, transkranijalna magnetska stimulacija može biti jedna od opcija lečenja.

Uz terapiju ili lekove, postoji nekoliko promena koje možete napraviti u svojoj svakodnevnoj rutini kako biste ublažili brige tokom noći. Vođenje dnevnika o uznemirujućim mislima tokom dana i pre spavanja može pomoći u suprotstavljanju rumunaciji. Takođe, vežbanje meditacije može vam pomoći da postanete svesniji negativnih misli i da ih preokrenete u pozitivnije. Trebalo bi i da izbegavati plavo svetlo ekrana pre spavanja jer može poremetiti ciklus spavanja i budnosti, doprinoseći nesanici, depresiji i anksioznosti.

Važno je zapamtiti da svako iskustvo sa depresijom individualno, pa je ključno da mu se prilagodi pristup lečenju u saradnji sa lekarom. 

Boravak u prirodi je pravi melem za dušu, a dostupan je svima