filteri close
Objavljeno: 08.03.2024. Image source: Pixabay
300x600

Mnogo pomaže i olakšava ne samo ljudima sa kliničkom depresijom i anksioznošću, već svima

U svetu gde su stres i brz tempo života gotovo neizbežni, pronalaženje mira i smirenosti postaje sve veći izazov. 

Ipak, jednostavna aktivnost poput uzgajanja cveća može postati snažan saveznik u borbi za mentalno zdravlje. 

Nije tajna da priroda ima moć da nas isceli, a cvećarstvo se ističe kao terapijska praksa koja obećava ne samo estetsko zadovoljstvo, već i duboko emocionalno olakšanje.

Psihijatri i psihoterapeuti sve češće prepoznaju terapijske efekte bavljenja hortikulturom, a dr. Su Stuart-Smith u svojoj knjizi "A Well Gardened Mind" (knjiga o mentalnom zdravlju i baštovanstvu) navodi naučne dokaze o tome kako gajenje cveća i biljaka uopšte, utiče na mentalno zdravlje.

Ovo su neki od najvažnijih faktora:

- Smanjenje stresa: Vreme provedeno uz cveće dokazano smanjuje nivo kortizona, hormona stresa. Samo negovanje biljaka i posmatranje njihovog rasta deluje umirujuće, što može ublažiti simptome anksioznosti i depresije.

- Popravljeno raspoloženje: Cveće je poznato po tome što izaziva pozitivne emocije. Žive boje i prijatni mirisi koje nude podižu raspoloženje i stvaraju osećaj sreće i zadovoljstva.

- Pojačana koncentracija: Bavljenje prirodom, uključujući i cveće, može poboljšati fokus i koncentraciju. Pruža mentalni odmor od svakodnevnih pritisaka i omogućava umu da se resetuje i obnovi.

Tako, uz tradicionalne metode lečenja kao što su terapija i medikacija, gajenje cveća predstavlja prirodni antidepresiv i lek protiv anksioznosti.

Učinak je jednostavan - bavljenje cvećem nas odvaja od stresa i digitalnih prepreka kvalitetnijem životu. Ono nas okreće ka prirodi i lepoti, a to na nas deluje opuštajuće i stimuliše pozitivne emocije. Zato, ukoliko tražite način da poboljšate svoje mentalno zdravlje, probajte se okrenuti cveću - možda vam pomogne i možda je to baš ono što ste tražili.