filteri close
Objavljeno: 15.01.2024. Image source: Medik AI
300x600

„Plavi ponedeljak” svake godine pada na treći ponedeljak u januaru.

To je, navodno, najdepresivniji dan u godini, koji se često pripisuje koktelu lošeg vremena, postbožićnom zatišju, nategnutim finansijama i nedostižnim novogodišnjim odlukama.

Ali da li je to zapravo najtužniji dan u godini? Kratak odgovor je „ne“. Termin "plavi ponedeljak" prvi je skovao 2004. Klif Arnal, psiholog i motivacioni govornik, nakon što mu se obratila sada nefunkcionalna britanska turistička kompanija Ski Travel da smisli formulu za određivanje najdepresivnijeg dana u godini. Plavi ponedeljak je kasnije postao središnji deo reklamne kampanje Ski Travela osmišljene da podstakne rezervacije za odmor koje bi, sugerisala kompanija, ublažile neke od beda Plavog ponedeljka.

Međutim, naučna i akademska zajednica oštro je odbacila Arnalovu kalkulaciju.

„Zimski bluz je prirodan odgovor na završetak božićnih praznika i praznika, ali patologiziranje takvih normalnih osećanja u neki oblik 'akutne depresije' poput Plavog ponedeljka je pogrešno“, rekao je Kreg Džekson, profesor psihologije zdravlja na radu na Univerzitetu Birmingem Siti. u Engleskoj. "Etika je u najboljem slučaju upitna. Ne postoje kredibilni dokazi istraživanja koji bi pokazali da je Plavi ponedeljak depresivniji od bilo kog drugog dana ili čak najdepresivnijeg dana u godini", rekao je on za Live Science.

Zimska depresija- sezonski afektivni poremećaj