filteri close
Objavljeno: 24.11.2019. Image source: JillWellington/Pixabay
300x600

Ogledalo se vekovima smatra najboljim prijateljem žena.

Ipak, u doba opsednutosti fizičkim izgledom, insta–popularnošću i kontrolom svakog aspekta lepote, da li nam ogledalo, to jest – posmatranje sopstvenog lika, pomaže ili odmaže da izgledamo i osećamo se lepše?

Nova naučna istraživanja naučnika sa Univerziteta na Floridi poručuju – Žene, ostavite ogledalo!

Istraživački tim je otkrio da su žene koje su smanjile broj pregleda sopstvenih fotografija, kao i pogleda upućenih ka ogledalu, značajno uticale na popravljanje brojnih simptoma vezanih za zabrinutost za fizički izgled. 

Imate li snažnu potrebu za slatkišima i masnom hranom?

Istraživači su identifikovali 14 različitih ponašanja žena vezanih za izgled, uključujući pažljivo ispitivanje kože, kose, gornjeg i donjeg dela tela, prikrivanje određenih fizičkih „nedostataka”, često traženje suda i komentara od drugih ljudi, upoređivanje za izgledom drugih i slično.

Tokom perioda od dve nedelje, učesnice studije dobijale su svakodnevne tekstualne poruke koje su ih podsećale da smanje ovakvo ponašanje. 

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of Consulting and Clinical Psychology .

Neke narcisoidne osobine čuvaju mentalno zdravlje

Pokazalo se da je kod žena čiji je zadatak bio da promene svoje ponašanje i posvećuju manje pažnje kontrolisanju fizičkog izgleda došlo do smanjenja simptoma vezanih za brigu o fizičkom izgledu, depresiju, anksioznost i slično.

Sa druge strane, smanjenje ovih simptoma uticalo je i na jačanje samopouzdanja kod žena, kao i na njihov srećniji i svežiji izgled.

Usne su vam suve i ispucale, a ne znate zašto?Ovo bi mogao da bude razlog