filteri close
Objavljeno: 30.12.2023. Image source: Foto: Pixabay/Pexels
300x600

Kada slavite nešto posebno, red je da se otvori boca penušavog vina. Zvuk izvlačenja pampura iz boce, uvek donese nešto posebno svakoj proslavi. Ali da li znate šta zapravo pijete?  

"Penušavo vino" je izraz za gazirano vino (i ima više varijeteta nego što možemo prebrojati), međutim, nisu svi isti. Mi ćemo vas upoznati sa tri najpopularnija tipa: šampanjac (CHAMPAGNE), proseko(PROSECCO) i kava (CAVA).

CHAMPAGNE Da li znate da je ilegalno, da vino, koje nije proizvedeno u regiji Champagne u Francuskoj, se zove "Šampanjac"? Zahvaljujući nekim prilično strogim propisima, ovo penušavo vino može se proizvesti samo nekim tradicionalnim metodama. 

To znači da je vino flaširano pre nego što dođe do njegove druge fermentacije. Magija stvaranja mehurića se dešava u samoj flaši.

 Šampanjac može da varira od suvog i takvo vino se u enologiji naziva Brut nature. Takav šampanjac ima kiselkast i oštar ukus. Takođe se može naći i šampanjac slatastog ukusa, koji se označava kao Demi-Sec

Crveno vino pojačava čulo ukusa

Ukoliko je šampanjac zaista kvalitetan i proizvedem po svim propisanim standardima, očekujte da ćete morati da izdvojite pozamašnu sumu novca za njega.

PROSECCO Iako postoji mišljenje da je proseko samo jeftina verzija šampanjca, to zaista nije tačno. Razlika je u načinu proizvodnje. Proseko svoje mehuriće dobija drugačijom metodom: vino fermentira u čeličnom rezervoaru i postaje gazirano pre nego što se flašira. 

Prosecco ima cvetni i voćni ukus, i mnogo više mehurića nego šampanjac. Istina, proseko može koštati manje od šampanjca, ali nema razloga da živite u zabludi da je proseko nekvalitetno vino. 

Iako se proseko vodi kao desertno vino, verujte nam na reč, i probajte da ga konzumirate uz ljutu i začinjenu hranu. Sjajno se uklapa!

CAVA Ovaj španski šampanjac iz Katalonije, stvarno se proizvodi baš kao Šampanjac (ali sa različitom vrstom grožđa). Kava je obično na suvoj strani (ima kiselkast ukus), a u zavisnosti od boce u kojoj fermentiše, može imati citrusnu, cvetnu ili blago biljnu aromu. 

Zemljište na kome raste grožđe od koga se pravi kava je umnogome oskudnije i nekvalitetnije od onog u regiji Champagne u Francuskoj, pa je ovo penušavo vino znatno jeftinije od francuskog šampanjca. Ali ukus je i dalje sjajan!

Sezona je proslava, kardiolog upozorava: Nikako uveče alkohol, pa ujutru kafa!