filteri close
Objavljeno: 29.01.2020. Image source: Pixabay/9to5strength
300x600

Nije loše da biciklu ili trčanju dodate i poneki sklek, zgib ili malo vežbe tegovima

Gojazni ljudi koji se bave anaerobnim treningom lakše će smanjiti tip sala srca koji je povezan sa kardiovaskularnim bolestima, pokazala je nova studija.

U maloj studiji istraživači su otkrili da se posebna vrsta sala srca, perikardijalno adipozno tkivo, smanjila kod pacijenata koji su dizali tegove, ali ne i kod onih koji su radili aerobne vežbe, pokazala je studija objavljena u žurnalu JAMA Cardiology.

Obe vrste treninga, međutim, rezultirale su umanjenjem druge vrste sala srca, epikardijalnog adipoznog tkiva, koje je takođe povezano sa srčanim bolecama.

Izgaranje na poslu može ozbiljno ugroziti vaše srce

„Iznenadili su nas ovi rezultati“, rekli su istraživači iz univerzitetske bolnice u Kopenhagenu.

Iako studija ne objašnjava zašto trening sa težinom ima drugačiji efekat od treninga izdržljivosti, zna se iz drugih studija da je trening otpora jači stimulans za povećanje mišićne mase i bazalnog metabolizma (minimalna količina kalorija za funkcionisanje organizma, ono što trošimo kad ne radimo ništa), što znači da oni koji dižu tegove ili rade sklekove ili zgibove troše više kalorija dnevno od onih koji rade treninge izdržljivosti.

Ne izlazite zimi naglo napolje, čuvajte zdravlje srca

Studija je rađena tako da su učesnici bili podeljeni u tri grupe: jedna je radila vežbe izdržljivosti, druga vežbe otpora, a treća nije radila ništa (kontrolna grupa). Istraživači su ih pratili tokom tri meseca i došli su do sledećih zaključaka: u poređenju sa grupom koja nije trenirala, oni koji su radili aerobne vežbe smanjili su epikardijalno adipozno tkivo za 32 odsto, a oni koji su radili anaerobne 24 odsto.

Kada je u pitanju perikardijalno adipozno tkivo, međutim, samo je trening otpora smanjivao to tkivo, koje je bilo za 31 odsto manje nego kod grupe koja nije vežbala.

3 treninga na otvorenom korisnija od trčanja

Postoji mnogo studija koje su ispitivale uticaj smanjenja abdominalne gojaznosti, nova studija je zanimljiva jer se bavi direktnom vezom između vežbanja i sala oko srca.

Istraživači, međutim, savetuju da je najbolji način da se bori protiv sala srca jeste da rade i treninge izdržljivosti i otpora, dakle i aerobne i anaerobne. Dakle, uz pokretnu traku ili bicikl, možete dodati sklekove, trbušnjake, zgibove ili tegove.

Najbolje je vežbati ujutru, pogotovo za žene

Iako su ovi nalazi zanimljivi, treba naglasiti da se ne znaju implikacije ove studije za 10 godina. Odnosno, ne znamo da li se ishod zaista menja, a da bi se to otkrilo, potrebne su dugoročnije studije.