filteri close
Objavljeno: 20.06.2020. Image source: pixabay.com

Svaki strani jezik je blago, a i koristan za zdravlje

Paralelno korišćenje dva jezika odlično je za treniranje moždanih vijuga, tvrde američki stručnjaci.

Osobe koje podjednako vladaju i maternjim i jednim stranim jezikom lakše izdvajaju važne informacije koje čuju i daleko su nadmoćnije u obradi zvučnih nadražaja nego oni koji govore jedan jezik.

Iz naučnih krugova stiže vest koja će obradovati one koji uživaju u savladavanju stranih jezika - učenje drugog jezika i njegovo aktivno korišćenje može da utiče na bolji razvoj moždanih funkcija.

Posao NE GARANTUJE sreću i životnu radost!

Američki istraživači koji su pod okriljem Univerziteta "Nortvestern" sproveli seriju ispitivanja tvrde da je upotreba dva jezika poput treninga za mozak.

Rezultati istraživanja pokazali su da kada svakodnevno koristimo dva jezika utičemo na rad mozga tako što menjamo način na koji nervni sistem reaguje na zvuk.

"Biološki" dokazi za takve tvrdnje sada postoje, ističu američki stručnjaci.

Tokom ispitivanja grupa naučnika pratila je moždane reakcije 48 zdravih dobrovoljaca od kojih je 23 bilo dvojezično, odnosno često je koristilo maternji i još jedan jezik.

POMOĆ ZA SVAKI DAN: 3 jednostavne tehnike za rešavanje 80% dnevnih problema i značajno smanjenje stresa

Ispitanicima su puštani razni zvukovi, a specijalnim elektrodama je praćena moždana aktivnost.

U laboratorijskim uslovima (bez buke) nije bilo mnogo razlike u reakcijama dvojezičnih ispitanika i onih koji to nisu.

Međutim, kada je u igru uveden i žamor poput onog koji se primećuje u pauzama između časova na fakultetima ili na poslu, oni koji su podjednako vladali i maternjim i jednim stranim jezikom bili su daleko nadmoćniji u obradi zvučnih nadražaja.

Lakše su izdvajali informacije od važnosti - na primer, glas predavača - a blokirali žamor.

Poremećaj pažnje ne muči samo decu, a lekovi nisu jedini način borbe

Razlike u reakciji dve grupe ispitanika bile su očigledne i kada se analizira materijal koji su zabeležili instrumenti.

Vođa istraživanja profesorka Nina Kraus ovakve rezultate objašnjava efikasnijim delovanjem čovekovog sistema za primanje i obradu zvučnih nadražaja.

"U zahtevnim ili nepoznatim uslovima 'sluh' onih koji bez teškoća koriste dva jezika je fleksibilan, prilagodljiv, veoma efikasan", precizirala je Krausova.

Ljudi često rešavaju ukrštenice ili se zanimaju nekim sličnim aktivnostima kako bi mentalno "ostali u formi", ali prednosti u razvijenosti moždanih funkcija dvojezičnih osoba dolazi od samog znanja i korišćenja jezika.

Članovi stručnog tima naglašavaju da su muzičari, koji mogu da pričaju ili slušaju i sviraju istovremeno, na sličan način izvežbali mozak.