filteri close
Objavljeno: 18.03.2021. Image source: Pexels/Emma Filer
300x600

Pročitajte kako sve spavanje na stomaku može štetiti vašem organizmu

Svako spava onako kako mu je najudobnije, ali pravilno i korisno spavanje je prava disciplina i mnogo toga ima da se kaže i napiše oko toga.

Osim toga kada, gde, kako i pod kojim uslovima se spava, dosta se pričalo i govorilo i o namirnicima koje konzumiramo kako utiču na naš san. O stresu i svakodnevnim navikama da ne govorimo.

Ali, bitan je i položaj, jer ima boljih i manje boljih položaja za spavanje, od kojih neki mogu biti čak i pogrešni.

3 vrste hrane koje vam pomažu da bolje spavate

Pod "pogrešnim" načinom spavanja spada spavanje na stomaku, koje može izazvazi oboljenje kao što je gastroezofagealni refluks.

Ono nastaje kada kiselina i sadržaj iz želuca dođu do jednjaka. Ventil koji sprečava povratak kiseline iz područja želuca ne može kontrolirati refluks zbog gravitacije u tim položajima, a sadržaj želuca dolazi do dna jednjaka što izaziva gorušicu, bol, kiselkasti ukus u ustima, zadah, a ponekad čak i bol u prsima.

Loše je za kičmu i leđa

Prema mišljenju stručnjaka, ovaj položaj spavanja povezan je s hroničnom boli u leđima. Pritisak na vaša leđa i kičmu tekom noći je veliki u ovom položaju. Kičma nije postavljena u prirodan položaj i zbog toga ćete povremeno osjećati tup bol ili imati potrebu da se istegnete.

Može uzrokovati hronične probleme s vratom

Nemoguće je pravilno disati dok spavate na stomaku ako vrat ne okrenete u stranu. Zbog toga ovaj položaj spavanja može dovesti do razvoja hroničnih problema s vratom, poput hernije diskova.

Ovo su sve razlozi zbog kojih je zdravije spavati u hladnoj sobi

Može izazvati bore na licu

Spavanje s jedne strane lica na jastuku je neizbežno kada spavate na trbuhu. Studije su pokazale da je ovo najgore što možete učiniti svom licu jer pritisak može prouzrokovati bore na licu tokom vremena.

Hronični umor je ozbiljno stanje i mora se ozbiljno lečiti

Stvara nepotreban pritisak na vaše grudi

Ukoliko želite imati zdrave grudi, ne smete spavati na stomaku. Na taj način stvarate nepotreban pritisak na prsa i to u nekim slučajevima može izazvati bol. Pokušajte spavati na leđima jer će vam to pomoći da opustite grudi, bez dodatnog pritiska na prsa.