filteri close
Objavljeno: 09.12.2019. Image source: Bru-nO/Pixabay
300x600

Bakterije u našim ustima mogu uticati na različite aspekte našeg zdravlja.

Dok ranija istraživanja ukazuju na povezanost ovih bakterija sa ozbiljnim problemima, poput raka gušterače i jednjaka, ili bolesti respiratornih organa i hipertenzijom, novije studije ukazuju na povezanost oralne higijene sa kardiovaskularnim problemima.

Evo kako mahunarke utiču na zdravlje srca

Studija objavljena u Evropskom časopisu za preventivnu kardiologiju (European Journal of Preventive Cardiology), pokazuje da redovno pranje zuba, tri do četiri puta dnevno, štiti srce, posebno smanjujući rizik od atrijalne fibrilacije (vrste aritmije) i srčane slabosti.

Istraživači su koristili podatke 161.286 ljudi, starosti od 40 do 79 godina, koji  nisu imali istoriju ni atrijalne fibrilacije, ni srčane insuficijencije.

Tim je merio visinu i težinu svakog od učesnika i postavljao im pitanja o načinu života, oralnom zdravlju i navikama oralne higijene.

Učesnici su takođe prošli neke laboratorijske testove, koji su uključivali testove krvi, testove urina i očitavanje krvnog pritiska . 

Tokom perioda praćenja od 10 i po godina, 4 911 učesnika je dobilo dijagnozu atrijalne fibrilacije, a 7 971 je razvilo problem srčane slabosti.

Ovi poslovi najviše utiču na zdravlje srca kod žena

Pokazalo se da je pranje zuba tri ili više puta dnevno bilo povezano sa 10% manjom šansom za razvoj atrijalne fibrilacije i 12% manjim rizikom od slabosti srca.

Autori zaključuju da briga o oralnoj higijeni, redovno pranje zuba i profesionalno čišćenje mogu umanjiti rizik od ovih kardiovaskularnih problema.

Dremanje je dobro za kardiovaskularno zdravlje

Dužina trajanja studija i broj učesnika svedoče o značaju dobijenih zaključaka. Sa druge strane, istraživanje je bilo ograničeno samo na jednu teritoriju (Južnu Koreju), te je pitanje da li su njeni zaključci primenljivi i na opštu populaciju.

Sedam prostih stvari koje drastično poboljšavaju zdravlje srca i krvnih sudova