filteri close
Objavljeno: 18.09.2019. Image source: pixabay.com
300x600

I otpočnite dan osveženi i osnaženi vitaminima.

Malo joge ili laganog dzoginga, možda meditacija, tuširanje, zdrav doručak sa kafom, a zatim put pod noge i u nove radne pobede. Da li ovo zvuči poznato? Ako je tako, vaša jutarnja rutina je već izuzetna.

Ali imamo za vas moćni eliksir, koji može savršeno da kompletira vaš režim.

Možda ste čuli da će topla voda sa limunom učiniti čudo za vaš metabolizam  i poboljšati vaše zdravlje. Možete piti toplu vodu sa limunom s himalajskom solju, ili toplu vodu sa limunom i medom ujutro. 

Međutim, da li ste čuli za toplu limunovu vodu u kombinaciji sa medom, cimetom i najznačajnijim sastojkom ovog jutarnjeg eliksira - kurkumom? 

Kurkuma (Curcuma longa) je žuto-narandžasti začin, koji je deo porodice đumbira. Dolazi iz Azije i već vekovima se koristi u azijskoj kuhinji i medicini. 

Nedavno su njegove koristi za zdravlje prepoznate u zapadnoj medicini. Kurkuma je prepoznata ko preventivni alat za različite bolesti, uključujući različite vrste karcinoma, gojaznost, dijabetes tipa 2, hiperlipidemiju, hipertenziju… 

Šta vam je potrebno za osvežavajući jutarnji napitak?

  • ½ ceđenog limuna
  •  ¼ – ½ kašičice kurkume 
  •  ½ kašike meda 
  •  ¼ kašičice cimeta 
  •  1 čaša tople vode

Pomešajte sok od limuna, kurkumu i med u šolji tople vode. Dobro mešajte sve sastojke. Dodajte cimet na vrh i nastavite da mešate svoj jutarnji eliksir dok ga pijete – to će omogućiti da kurkuma ne spadne na dno šolje.

Kurkma sa svojim glavnim aktivnim sastojkom, kurkuminom, može biti taj zdrav dodatak vašoj jutarnjoj rutini.