filteri close
Objavljeno: 17.11.2023. Image source: ABA liga j.t.d/Dragana Stjepanović
300x600

Regionalni šampion i udruženje Mali div pružaju podršku hrabrim mališanima

Košarkaški klub Partizan, regionalni šampion i jedan od vodećih klubova u Srbiji, ove godine pokazuje svoju humanu stranu na poseban način.

U sklopu inicijative povodom Svetskog dana prevremeno rođenih beba, koji se obeležava 17. novembra, Partizan je napravio značajan korak. Na utakmici protiv Igokee u ABA ligi, igrači ovog kluba nosili su dresove neobične crno-ljubičaste boje, umesto uobičajenih crno-belih.

Ova promena boja je simboličan gest podrške prevremeno rođenim bebama, jer ljubičasta boja predstavlja boju lampe u inkubatoru gde ovi mališani provode svoje prve dane.

Ovaj događaj je deo šire akcije koju KK Partizan sprovodi u saradnji sa Udruženjem roditelja prevremeno rođene dece Srbije - MALI DIV.

Inicijativa ima za cilj da skrene pažnju javnosti na probleme prevremenog rođenja. Statistike govore da se na globalnom nivou godišnje prevremeno rodi oko 15 miliona beba, što je oko 10 odsto od ukupnog broja novorođenčadi. U Srbiji se, konkretno, prevremeno rodi oko 4.000 beba godišnje, ili 11 beba dnevno.

Humanitarni aspekt ove akcije posebno dolazi do izražaja kroz prodaju ograničene serije dresova koje će Partizan nositi na utakmici. Ova prodaja, zakazana za 17. novembar ispred Štark arene, ima za cilj da prikupi sredstva za nabavku inkubatora za Klinički centar u Nišu. U ponudi će biti 100 dresova, po ceni od 6.000 dinara po dresu.

KK Partizan se ovim gestom ne samo da solidariše sa prevremeno rođenim bebama i njihovim porodicama, već i aktivno doprinosi poboljšanju uslova u kojima se ovi mališani bore za svoj početak života. Podrška koju je klub dobio od sponzora, ABA lige i drugih pokazuje da je sport više od igre i da može imati značajan uticaj na društvene inicijative.