filteri close
Objavljeno: 13.11.2019. Image source: Foto: Pixabay/marijana1
300x600

Simptomi karcinoma dojke mogu biti suptilni, a rano prepoznavanje istih može vam pomoći u lakšem izlečenju. 

Važno je da vršite česte samopreglede dojki kako biste bili sigurni da je vaše telo zdravo i snažno. Ako primetite neki od ovih simptoma, odmah razgovarajte sa vašim lekarom.

1.Kvržice na dojkama

Prema Američkom udruženju za rak, najčešći simptom raka dojke je kvržica ili masa na dojci. Kvržice mogu biti bolne ili bezbolne i nežne, meke ili okrugle, mada drugi karcinomi imaju tendenciju da proizvode tvrde, asimetrične mase.

2.Udubljenje na dojci

Neko sa agresivnim upalnim karcinomom dojke može primetiti potamnjenje na koži dojke. Ćelije raka mogu da uzrokuju nakupljanje limfne tečnosti u dojci što dovodi do oticanja, kao i do udubljenja na površini dojke. Od suštinskog je značaja da svako ko primeti ove simptome odmah razgovara sa lekarom.

3.Osetljivost bradavica

Rak dojke ponekad može biti bezbolan a nekad ne. Ako osetite posebnu osetljivost ili neobičnu nelagodnost na bradavicama ili grudima, zakažite pregled kod lekara.

Kako možete da refundirate troškove zdravstvene usluge?

4.Nesanica

Mnoge pacijentkinje sa karcinomom dojke imaju problema snom. Nesanicauobičajena žalba za obolele od raka dojke i rezultira i drugim propratnim posledicama poput negativnog raspoloženja, poteškoća u koncentraciji, problema sa pamćenjem i lošeg zdravlja.

5.Dugotrajan kašalj

Kašalj je refleks koji pomaže telu da se izleči ili da se reši štetnih čestica. Kašalj koji je suv i zajedno sa kratkim dahom može biti znak stadijuma IV raka dojke, kod koga se kašalj proširio na pluća.

6.Tekstura „naradžine kore“

Vaša dojka će možda početi da izgleda ovako ako imate karcinom dojke. Upala u ćelijama kože može dovesti do zadebljanja i skaliranja kože oko bradavice i areole. 

7.Uporan svrab

Prateći simptomi "narandžine kore" na grudima mogu biti svrab, trnci ili crvenilo. To može biti znak retke vrste raka dojke nazvane Padžetova bolest, koja čini 1 do 4% svih slučajeva raka dojke.

Portorikanski sos pomogao u otkrivanju uticaja luka na sprečavanje raka dojke

8.Umor

Umor je jedan od najčešće prijavljenih neželjenih efekata karcinoma dojke. Umor je konstantan nedostatak energije bez obzira koliko dugo i dobro spavali. Budući da ćelije raka oduzimaju esencijalne hranjive sastojke iz vaših zdravih ćelija, to može dovesti do ekstremnog umora.

9.Promene u težini

Prema Američkom udruženju za rak, neobjašnjivi gubitak težine od 10 kilograma ili više može biti jedan od prvih znakova raka. Studija objavljena u Acta Oncologica otkrila je da je 84% pacijenata koji su oboleli od recidiva raka dojke doživeo neobjašnjiv gubitak težine.

10.Kvržica u vašem pazuhu

Limfni čvorovi su male strukture imunog sistema koje deluju na uklanjanje štetnih materija iz tela. Limfni čvor zahvaćene dojke je prvo mesto odakle se rak širi nakon što napusti dojku. Možete primetiti oticanje koje se oseća kao mali, čvrste kvržice ispod pazuha ili ključne kosti.

11.Neproporcionalne veličine grudi

Nepravilnosti u dojkama su česte i pogađaju više od polovine žena, ali obično su slične gustine i strukture. Ako mamogram otkrije asimetriju u gustini dojki, vaš lekar će morati da ispita da li je to posledica tumora.

12.Upale bradavice

Ako vam se bradavica okrene ili potone u grudi, to može biti znak raka dojke. To je uzrokovano upalom ili ožiljkom tkiva iza bradavice. Međutim, treba imati na umu da drugi uslovi mogu dovesti do inverzije bradavica, poput traume, genetike ili bilo čega što izaziva preteranu upalu.

13.Bol u gornjem delu leđa

Iako ovo nije jedan od najčešćih simptoma raka dojke, bilo koji oblik bola (uključujući leđa) mogao bi ukazivati da se rak dojke proširio po vašem telu.

14.Crvenilo dojki

Oticanje, upala ili crvenilo koje zahvati barem trećinu dojke može značiti redak i agresivan karcinom, nazvan upalni karcinom dojke. Ove ćelije raka blokiraju limfne čvorove na koži grudi, što im daje crveni ili upalni izgled.

15.Oticanje cele ili dela dojke

Upalni karcinom dojke može uzrokovati oticanje u vašim grudima, oko kosti ili pazuha. Rak dojke IV stadijuma takođe može rezultirati oticanjem.

16.Iscedak iz bradavica

Majkama koje doje je uobičajene da imaju mlečno pražnjenje iz bradavica. Bilo koji drugi iscedak iz dojke je znak za uzbunu. Iscedak iz bradavice koji označava rak dojke mogao bi biti gust ili redak,  beli, crveni, žuti ili zeleni.

17.Rane na dojkama

Oni koji pate od raka dojke ponekad razviju ulceroznu ranu. To su tumori koji rastu kroz kožu i podsećaju na gljivice. Ulcerirozne rane se pojavljuju na dojci i razvijaju se iz kvržice ili tumora u tkivu dojke. Iako su retke kod pacijenata sa karcinomom dojke, ulcerozne rane će se verovatno razviti u karcinomu dojke III B stadijuma.

18.Bol u dojkama ili bradavicama

Većina žena sa karcinomom dojke ne oseća oštre bolove u grudima. Međutim, neke da. Ako osećate bol koji je trajan i nije povezan sa menstrualnim ciklusom, obratite se svom lekaru.

19.Vidljive vene na grudima

Venske grudi su uobičajene u nekim slučajevima kao što je dojenje, pogotovo kada su napunjene majčinim mlekom. Ako nove vene prate upalu, promena veličine dojke ili teksturu „narandžine kore“, to može značiti upalni karcinom dojke.

20.Nagle promene u izgledu dojke

Ako se vaše grudi brzo počnu menjati (znači upaljene, natečene i / ili nežne), možda ćete imati upalni rak dojke. Inflamatorni karcinom dojke razvija se vrlo brzo, i odmah treba da se obratite lekaru kako bi izvršili neophodne preglede.