filteri close
Objavljeno: 16.05.2022. Image source: Foto: Pexel/MART PRODUCTION
300x600

Neki pušači imaju gene koji pomažu da se ograniče mutacije ili promene u DNK koje bi ćelije pretvorile u maligne i naterale ih da prerastu u tumore, kažu istraživači.

Naučnici su dugo sumnjali da pušenje dovodi do raka pluća tako što izaziva mutacije DNK u zdravim ćelijama. Ali bilo im je teško da identifikuju mutacije u zdravim ćelijama koje bi mogle pomoći u predviđanju budućeg rizika od raka.

Tim naučnika je koristio proces nazvan jednoćelijsko sekvenciranje celog genoma da bi ispitali ćelije koje oblažu pluća 19 pušača i 14 nepušača u uzrastu od predtinejdžerskog doba do sredine 80-ih godina. Ćelije su potekle od pacijenata kojima su uzorci tkiva sakupljeni iz pluća tokom dijagnostičkog testiranja koji nisu povezani sa rakom. 

Istraživači su posebno posmatrali ćelije koje oblažu pluća jer ove ćelije mogu da prežive godinama i tokom vremena stvaraju mutacije koje su povezane sa starenjem i pušenjem.

Od svih tipova ćelija pluća, ove imaju najviše šanse da će postati kancerogene.

Emfizem- bolest dugogodišnjih pušača

Pušači su imali daleko više genskih mutacija koje mogu izazvati rak pluća od nepušača, pokazala je analiza.

Ovo eksperimentalno potvrđuje da pušenje povećava rizik od raka pluća povećanjem učestalosti mutacija, kao što je prethodno pretpostavljeno. To je i jedan od razloga zašto tako mali broj nepušača oboli od raka pluća, dok 10 do 20% pušača oboli.

Broj mutacija otkrivenih u plućnim ćelijama pušača porastao je u direktnoj proporciji sa brojem godina pušenja.

Uprkos očekivanja, kod nekih dugogodišnjih pušača se posle nekog vremena zaustavio proces mutacije ćelija. Pretpostavlja se da je to odgovor organizma koji ih je održao u životu toliko dugo uprkos velikoj količini nikotina jer su uspeli da potisnu dalje nakupljanje mutacija.

Iako je moguće da bi ovi nalazi jednog dana mogli pomoći lekarima da pronađu bolje načine za skrining raka pluća i lečenje bolesti, to je još uvek daleko. Biće potrebno mnogo više laboratorijskih testova i većih studija kako bi se bolje utvrdilo koji pušači bi mogli biti skloniji raku pluća i zašto.