filteri close
Objavljeno: 14.02.2024. Image source: Medik AI
300x600

Operiše se i po 16 pacijenata dnevno!

Primena nove metode kojom se kontroliše protok krvi nazad u mozak posle hirurškog zahvata na karotidnoj arteriji efikasno minimizira rizik od moždanog udara i drugih neuroloških posledica.

Ovu inovaciju razvio je vaskularni hirurg sa Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje, profesor Nenad Ilijevski, uz podršku svog tima. Za dan uspešno obavi 16 pacijenata.

Institut Dedinje privlači veliki broj pacijenata iz Beograda, cele Srbije i regiona za potrebe pregleda, dijagnostike i različitih medicinskih procedura.

Dragoljub Karić (70) je pacijent koji očekuje otpust iz bolnice za dva dana. Bio je zadovoljan uslugom:

"Odlično je, sve kako treba, osoblje super, lekari pravi, sve je dobro", kaže on za RTS.

Stajka Niketić (73), koja se takođe nadala brzom povratku kući, pohvalila je organizaciju i pristup osoblja:

"U petak sam došla, sve su nam objasnili, smestili nas, uzimali analize, objašnjavali šta se radi."

Pacijenti su neprestano pod nadzorom medicinskog osoblja Instituta. Nakon intervencije, pacijenti se brzo premeste iz intenzivne nege na redovno odeljenje.

Prof. dr Nenad Ilijevski istakao je uspeh njihove tehnike ishemijskog postkondicioniranja:

"Sve je prošlo kako treba, mi smo primenili svoju tehniku, ishemijskog postkondišininga, to je posebna tehnika. Nema smrtnosti, nema šlogova za vreme operacije, niko je na svetu nikada nije radio. Ova je operacija rezervisana za najteže oblike karotidne bolesti, za one pacijente kod kojih je procenat suženja najveći mogući, ima više arterija koje dovode krv u mozak, i to su pacijenti koji su pod najvećim rizikom da im se za vreme operacije šlog desi. Koristeći ovu tehniku mi smo sveli rizik na nulu."

Direktor instituta prof. dr Milovan Bojić, naglasio je značaj ovog dostignuća za srpsku vaskularnu hirurgiju:

"Ovo je veliki dan za srpsku vaskularnu hirurgiju, pre svega za profesora Ilijveskog koji je stvoritelj ove metode, koja je pokazala izuzetne rezultate, i koju mi na veliko inaugurušemo sa 16 operacija u kući u kojoj je nastala, gotovo da neće biti meseca bez nove hirurške procedure i novog inovativnog lečenja kardiovaskularnih bolesti, mi smo sada u potpunim razumnim okvirima lista čekanja, ovim i sličnim metodama još će to brže ići."

Kardiovaskularne bolesti predstavljaju glavni uzrok morbida i mortaliteta među građanima Srbije, posebno tokom prolećnih meseci kada se povećava broj pacijenata u Institutu, koji postaje ključna ustanova za hitne slučajeve u kardiologiji, vaskularnoj hirurgiji i potencijalne transplantacije.

Izvor: RTS