filteri close
Objavljeno: 21.04.2024. Image source: Pixabay
300x600

Postoje zdrave navike koje treba praktikovati zarad očuvanja mentalnog zdravlja

Svakodnevni izazovi i pritisci su sastavni deo života. Bilo da se radi o poslu, obrazovanju ili ličnim odnosima, svako od nas se suočava sa situacijama koje zahtevaju snalaženje i adaptaciju.

Iako zbog svega što se dešava u svetu poslednjih godina i još crnjih najava stvari ljudima deluju gore i očajnije, briga o sebi je nešto što moramo da radimo i što treba da nam bude stalna navika.

Ne zaboravite, briga o mentalnom zdravlju sama od sebe neće rešiti neki konkretan problem koji imate (nedostatak novca, dugovi, fizičko zdravlje, bližnji u problemu, gubitak posla…), ali će vam pomoći kako da se ophodite prema problemu, a sigurno vam neće štetiti u njegovom rešavanju.

Dodir kao lek: Kako fizički kontakt poboljšava zdravlje

Ovo je nekoliko saveta kako možete efikasno da se nosite sa ovim izazovima.

- Organizacija vremena 

Dobar plan dana pomaže u smanjenju stresa. Pokušajte da organizujete svoje obaveze po prioritetima i ostavite dovoljno vremena za odmor i opuštanje. Ne zaboravite da su pauze neophodne za održavanje produktivnosti i mentalnog zdravlja.

- Postavljanje realnih ciljeva 

Postavljanje nerealnih ciljeva može dovesti do frustracije i demotivacije. Budite realni u svojim očekivanjima i postavite ciljeve koji su izazovni, ali dostižni.

- Očuvanje fizičkog zdravlja 

Redovna fizička aktivnost doprinosi smanjenju nivoa stresa. Bilo da se radi o šetnji, trčanju ili vežbanju u teretani, važno je pronaći aktivnost koja vam prija i koja će vas motivisati da budete aktivni.

- Održavanje mentalne higijene 

Praktikovanje tehnika opuštanja poput meditacije, dubokog disanja ili joge može pomoći u očuvanju mentalnog zdravlja. Takođe, važno je da redovno razgovarate o svojim osećajima i problemima sa osobama od poverenja.

-  Postavljanje granica 

Naučite da kažete "ne" kada je to potrebno. Postavljanje granica u profesionalnom i privatnom životu pomaže u očuvanju tvoje energije i fokusiranosti na stvari koje su vam važne.

- Traženje podrške 

Ako osećate da sam ne možete da se nosite sa pritiscima, ne oklevajte da potražite stručnu pomoć. Psiholozi i savetnici mogu pružiti neophodnu podršku i alate za efikasnije suočavanje sa izazovima.

Kako prepoznati nezdrave odnose i izvući se iz njih

Suočavanje sa svakodnevnim izazovima zahteva strpljenje i posvećenost. Nauči da prepoznajete svoje granice i ne zaboravi da briga o sebi nije luksuz, već neophodnost.