filteri close
Objavljeno: 25.10.2019. Image source: Pexels/Pixabay
300x600

Poznato je da postoji povezanost između kardiovaskularnog zdravlja i zdravlja mozga.

Istraživači su objasnili da loše kardiovaskularno zdravlje s godinama može doprineti razvijanju mehanizama demencije, utičući na kognitivne funkcije. 

Ali - šta to utiče na oba?

Generalno gledano, postoje dve vrste faktora koji mogu dugoročno uticati na aspekte zdravlja srca i mozga. To su genetski (nemodifikovani) faktori i faktori života (koji se mogu menjati).

Da li su presudni genetski faktori, ili stil života može promeniti faktore rizika?

Šta to predisponira osobu za lošije ili bolje kardiovaskularno zdravlje i zdravlje mozga?

Srčane palptacije ili nepravilan rad srca: Evo kad je vreme za uzbunu

Da bi utvrdili da li geni ili faktori načina života igraju važniju ulogu u dugoročnim zdravstvenim ishodima za srce i mozak, istraživači sa Univerziteta Emori u Atlanti odlučili su da prouče parove blizanaca.

Jednojajčani (monozigotski) blizanci imaju isti genetski profil, dok dvojajčani blizanci dele oko 50% genetskog materijala. 

Parovi blizanaca tako omogućavaju istraživačima da uporede efekte prirodnog nasleđa sa efektima stilova i uslova života.

Journal of Alzheimer's Disease objavio je rezultate analize sprovedene sa 272 para jednojajčanih i dvojajčanih blizanaca.

Svi učesnici su na početku bili bez kardiovaskularnih bolesti i bez kognitivnih problema.    

Istraživači su proučavali odnos između kardiovaskularnog zdravlja - koji su utvrdili pomoću merenja šećera i holesterola u krvi, krvnog pritiska, indeksa telesne mase (BMI), fizičke aktivnosti, ishrane i rizičnih stilova života i loših navika - i kognitivnih performansi. 

Ovo su jasni pokazatelji da vašem organizmu nedostaje MAGNEZIJUM

Istraživanje na čitavom uzorku blizanaca potvrdilo je da je bolje kardiovaskularno zdravlje povezano sa boljim kognitivnim zdravljem u nekoliko domena.

Analize su dalje sugerisale da genetski faktori, koje blizanci dele, objašnjavaju veliki deo povezanosti i na taj način mogu biti važni i za kardiovaskularno zdravlje i za zdravlje mozga.

MCI: Naučnici utvrdili propust dosadašnjih testova

Prema nalazima studije, povezanost između zdravlja srca i mozga bila je slična među svim parovima blizanaca, bez obzira na to da li su jednojajčani ili dvojajčani, što će reći – i kod onih koji su imali samo 50% zajedničkih genetskih preduslova.

Na osnovu ovih podataka, autori studije sugerišu da faktori koji se mogu modifikovati i koji doprinose predispoziciji za određene ishode zdravlja srca i mozga uključuju uslove koji se odnose na rani porodični život, kao i na socioekonomski status i obrazovanje.

Novo istraživanje na blizancima potvrdilo je da odgajanje i način života utiču mnogo više na zdravlje srca i mozga, nego što je to slučaj sa uticajem genetike.

Rana menopauza povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti