filteri close
Objavljeno: 03.11.2019. Image source: Pexels/ NastyaSensei
300x600

Postoje neki načini na koji se bolovi mogu olakšati, ali lekarska pomoć je neophodna

Pisali smo vam ranije o tenzionim glavoboljama, kao najčešćim oblikom glavobolja, ali mnogo poznatije su migrene. Nažalost, zato što su teže za podnošenje i više onemogućavaju normalno funkcionisanje pojedinca.

Migrena se javlja u napadima, između kojih nema tegoba. Procenjuje se da između 10 i 12 odsto odraslih osoba boluje. Opšta je procena da žene češće oboljevaju od migrene, po nekim procenama i do tri puta. Prvi napad je najčešće između 15. i 25. godine. U starijem dobu napadi se proređuju i slabe, ili skroz prestaju.

Ovo je najčešća glavobolja, koja muči sve ljude i ovako sebi možete olakšati stvari

Uzrok migrene nije u potpunosti poznat. Spada u primarne glavobolje. Zna se da napad mogu isprovocirati psihički stres, nedostatak sna, iscrpljenost, promene nadmorske visine, hormonske promene (česta pojava u vreme, te neposredno pre ili posle menstrualnog krvarenja), hrana bogata serotoninom (čokolada, orasi, crno vino, stari sir), kofein, konzervansi i aditivi u hrani. Postoji i genetska predispozicija.

Medicinski govoreći, migrena je hronična, funkcionalna, vaskularna, paroksizmalna glavobolja koja se javlja periodično, najčešće u jednoj polovini glave.

Migrenični bol je često praćen simptomima mučnine, povraćanja, poremećaja vida i zvuka (fotofobija/tinitus), i drugim simptomima koji su najčešće povezani sa brojnim reakcijama autonomnog nervnog sistema. Karakteristika migrenoznih glavobolja je da se pre napada, u oko jedne trećine slučajeva, javlja takozvana "aura", odnosno prolazni vizuelni, senzorni, jezički ili motorni poremećaj koji signalizira da će glabovolja ubrzo posle nje nastupiti.

Migrenična glavobolja je obično jednostrana samo u jednoj polovini glave i po prirodi pulsirajuća, i najčešće traje od dva do 72 časa. Bol se uglavnom pogoršava prilikom fizičke aktivnosti.

Progesteron: šta znači ako je viši ili niži od proseka?

Kako se leči i otkriva migrena?

Obavezan je lekarski pregled, odnosno odlazak kod neurologa, koji će vas uputiti  na dalju proceduru ako je potrebno. One mogu biti:

Skener glave

Magnetna rezonanca (NMR) glave

Dopler krvnih sudova vrata

Dopler krvnih sudova glave

24-časovni holter krvnog pritiska

KKS, serumsko gvožđe, feritin, transferin i TIBC, TSH, fT4, fT3, antiTPO, FS, LSH, prolaktin

Pošto svaki pacijent različito pokazuje simptome i tipove migrene, potrebno je da se lekar posveti svakom pacijentu individualno. U zavisnosti od učestalosti i jačine simptoma pri napadu, lekar će prepisati odgovarajuću terapiju za otklanjanje bolova.

Zatim će na osnovu tipa migrene proceniti odgovarajući terapijski pristup za svakog pacijenta. Radi propisivanja terapije se takođe podrazumeva da se ispita opšte stanje pacijenta, naročito ukoliko boluje odnosno leči se od drugih hroničnih bolesti.

Sa strane pacijenta, lečenje migrene je često dugotrajno i zahtevno u smislu redovnog i pravilnog uzimanja terapije, umerenosti u korišćenju lekova za trenutno ublažavanje bolova, izbegavanje drugih lekova, cigareta, alkohola kao i nezdrave hrane koja može negativno uticati na učestalost simptoma.

U toku samog napada migrene, pacijentu se preporučuje momentalna izolacija i odmor, konzimiranje dosta tečnosti, minimalni efekti svetlosti i buke u direktnom okruženju, kao i strogo izbegavanje fizičke aktivnosti dok napad ne prođe.