filteri close
Objavljeno: 14.11.2019. Image source: Foto:Pixabay/Harsha_Navalkar
300x600

Nova studija pokazuje da se ne može uvek ignorisati fizički faktor.

Nova studija, objavljena u Žurnalu neurologije, neurohirurgije i psihijatrije (Journal of Neurology Neurosurgery and Psychiatry) procenila je efikasnost antiinflamatornih lekova u lečenju teških depresivnih poremećaja. Ovo je još jedan u nizu dokaza da postoji veza između upala i emotivnog funkcionisanja.

Pre nego što nastavimo, moramo da naglasimo da ovo NE ZNAČI da treba da sami uzimate anti inflamatorne lekove, niti da se sa depresijom sami borite. Depresija može biti izuzetno ozbiljna bolest, ali se uz pomoć lekara može staviti pod kontrolu. Nemojte je sami lečiti i nemojte sami eksperimentisati sa bilo kojim medikamentima, bez konsultacije sa lekarom.

Sve veći broj studija pokazao je da su depresija i/ili bipolarni poremećaj često praćeni poremećenom regulacijom imunog sistema, upalama i visokim nivoima citokina. Istraživači su otkrili da upala može da izazove depresiju, skoro kao alergijsku reakciju.

Podrška i pomoć su jako važni - ovako možete pomoći bližnjima sa mentalnim bolestima

Da ponovimo, ovo NE ZNAČI da je svaka depresija izazvana upalom, već da neke upale mogu izazvati depresivna stanja, često prolazna.

Upala je, inače, odbrambeni mehanizam koji se u telu javlja kada ono reaguje na napade. Telo tada skuplja posebne resurse u znak odgovora. Bez nje ne bismo preživeli. Na primer, crvena i bolna mesta koja se javljaju oko zaražene rane su upalni odgovor tela, koje tako praktično izoluje uljeze i uništava ih pre nego što se prošire.

Telo upalom odgovara na razne vrsti pretnja, ne samo infekcija, nego i na iritante, stres i fizičke povrede.

Kada smo izloženi ovim stvarima, telo proizvodi mali protein zvan citokini. Ove male ćelije spremaju odgovor na pretnje telu. Njihovo prisustvo može biti izmereno da bi se procenili nivoi upale u telu.

Dobri porodični odnosi umanjuju rizik od depresije kod mladih

Na početku smo napisali da sve više studija pokazuje da upala utiče na to kako se osećamo emotivno. Ovaj uticaj se širi na mnogo sistema, uključujući i imuni sistem, metabolizam, spavanje, odgovor na stres, kognitivno razmišljanje, izražavanje, kontrolu impulsa, raspoloženje, čistotu uma i drugo.

Procena je da u svetu (tamo gde može da se vodi statistika) oko šest odsto odraslih pati od težih depresijskih epizoda (Episodium depressivum, gradus majoris), tako da ova nova studija potencijalno može da ima implikacije na lečenje velikog broja ljudi.

U meta analizi 30 nasumično kontrolisanih studija u kojima je učestvovalo 1.610 učesnika, autori su pregledali efikasnost i bezbednost anti inflamatornih agenasa ili samostalno ili u pratnji drugih lekova za pojedince sa teškom depresijom.

Kako znati da vam se depresija vraća?

Iako su autori prijavili nekoliko metodoloških ograničenja, njihova sistematska meta analiza nagovestila je da antiinflamatorni agensi mogu bezbedno i efektivno da smanje simptome teže depresije. Još jedna pod analiza pokazala je da antiinflamatorni lekovi u sprezi sa antidepresivima pokazuju značajno smanjenje efekata teške depresije.

Svi ovi nalazi jako su važni za psihijatre, psihologe, edukatore, ali i pacijente. Sve više glasova poziva da se ispitaju bio-medicinski uzroci upala i ispita se kako utiču na simptome mentalnog zdravlja.

Za kraj, da ponovimo još jednom: nemojte sami eksperimentisati sa lekovima, i nemojte se igrati sa depresijom, niti je prepuštati samoj sebi. Obratite se lekaru i lečite se po savetima koje dobijate od medicinskih profesionalaca.