filteri close
Objavljeno: 12.10.2019. Image source: Alterfines/Pixabay
300x600

U skladu sa međunarodnim standardima, na svakih 6 godina i u Srbiji se sprovodi nacionalno istraživanje zdravlja stanovništva.

U periodu od 6. oktobra do 30. decembra 2019. Republički zavod za statistiku, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije i Ministarstvom zdravlja Republike Srbije, uz finansijsku podršku EU, sprovešće ovo istraživanje na uzorku od oko 6000 slučajno izabranih domaćinstava.

Cilj istraživanja je da se dobije opis zdravstvenog stanja stanovništva starosti 15 i više godina, kao i dece uzrasta od 5 do 14 godina.

Istraživanje podrazumeva prikupljanje informacijea o tome kako građani doživljavaju svoje zdravlje, do koje mere koriste zdravstvenu zaštitu i kako se brinu o svom zdravlju – prihvatajući određene stilove života ili oslanjajući se na preventivne i druge zdravstvene usluge.

Prikupljanje podataka na terenu vršiće profesionalni timovi anketara. 

Tom prilikom obaviće se i osnovna antropološka merenja (visina, telesna masa) i merenje krvnog pritiska anketiranih lica.

Građani će, na osnovu izvršenih merenja, od zdravstvenog radnika – člana tima anketara, besplatno dobiti osnovne informacije o svom zdravlju.

Rezultati istraživanja, kako je u svom saopštenju za javnost objavio Republički zavod za statistiku, poslužiće za planiranje zdravstvene zaštite, za procenu rasprostranjenosti različitih bolesti, sagledavanje uzroka njihovog nastajanja, kao i za definisanje načina lečenja i kontrole, odnosno za unapređenje javnog zdravlja u Srbiji.