filteri close
Objavljeno: 03.08.2023. Image source: Pexels
300x600

Razlikujte koje lekove da koristite kad vas boli glava

Kada su u pitanju glavobolje, mnogi se često okreću konzumaciji analgetika kako bi se smanjila bol ili da bi se simptomi potpuno povukli. Međutim, neki analgetici se ne savetuju za upotrebu protiv glavobolje, a to je činjenica koju mnogi ne znaju, te ih i dalje koriste.

Ovo se posebno odnosi na opioidne analgetike bazirane na kodeinu, koje ne bi trebalo koristiti u slučajevima glavobolje, bilo da se radi o migrenama, akutnim, hroničnim ili bilo kojim drugim intenzitetima bola.

Na ovu temu, francuski magazin 60 Millions de Consommateurs izveštava o sve češćoj zloupotrebi ovih lekova. Čini se da u Francuskoj oko 40 odsto ljudi koji koriste tablete na bazi kodeina to čine sa ciljem ublažavanja glavobolje.

Seks smanjuje glavobolju nastalu usled migrene

Prema rečima Nikole Otijera, šefa odeljenja za bolničku terapiju bolova u bolnici Clermont-Ferrand, "Suočavamo se sa dvostrukom zloupotrebom, od strane lekara koji ih propisuju i od strane pacijenata koji ih koriste. Problem je u tome što kodein nije naročito efikasan protiv glavobolje, te ga pacijenti često ponovo uzimaju. Time riskiraju, sa jedne strane, pojavu novih glavobolja zbog prekomerne upotrebe lekova, a sa druge strane, razvoj zavisnosti."  

Opioide takođe treba izbegavati za tretiranje takozvane "nociplastičnog" bola, odnosno bola za koju nije potvrđena specifična lezija i koja je rezultat disfunkcije neuralnih puteva boli. Primeri ovakvog bola mogu biti bolovi povezani sa fibromialgijom ili sindromom iritabilnog creva.

Koje lekove onda koristiti?

Lekovi za glavobolju mogu se razlikovati u zavisnosti od vrste glavobolje, njenog intenziteta i individualne reakcije osobe na lek. Preporučuje se konsultacija sa zdravstvenim radnikom pre početka uzimanja bilo kojeg leka. Evo nekoliko uobičajenih lekova koji se često preporučuju za lečenje glavobolje:

- NSAID (Nesteroidni antiinflamatorni lekovi) - ova grupa lekova uključuje ibuprofen (Brufen, Nurofen) i aspirin. Oni su efikasni za lečenje blagih do umerenih glavobolja.

- Paracetamol - ovo je još jedan često korišćeni lek za glavobolje, a može biti pogodan za one koji ne mogu uzimati NSAID.

- Triptani - ova grupa lekova koristi se za lečenje migrenskih glavobolja i uključuje lekove poput sumatriptana.

Gojaznost izaziva česte glavobolje?

Važno je naglasiti da lekovi nisu jedino rešenje za glavobolju. Menjanje načina života, poput redovnog vežbanja, pravilne ishrane, smanjenja stresa i redovnog sna, takođe može pomoći u upravljanju glavoboljama. Uvek se konsultujte sa lekarom pre nego što započnete bilo koji novi režim lečenja.