filteri close
Objavljeno: 17.05.2022. Image source: Foto: Pexel/Marcus Aurelius
300x600

Kamen u žuči može biti veliki ili mali, i možda nećete znati da ga imate sve dok ne blokira žučni kanal, izazivajući bol.

Doktori ne znaju tačno šta uzrokuje kamen u žuči, ali misle da se može pojaviti kada ima previše holesterola ili bilirubina u vašoj žuči, ili se vaša žučna kesa ne isprazni potpuno kako bi trebalo. U nekim situacijama prolaze sami, dok će u drugim možda morati da budu uklonjeni. Ponekad kamen u žuči može dovesti do ozbiljnih problema. Sada, nova istraživanja pokazuju da kamen u žuči može biti znak upozorenja za rak pankreasa.

Neki ljudi kojima je dijagnostikovan rak pankreasa imali su i kamen u žuči

Nova studija je pokazala da pacijenti kojima je dijagnostikovan rak pankreasa imaju šest puta veću verovatnoću da će imati bolest žučne kese (uključujući kamen u žuči i upalu žučne kese) u godini pre postavljanja dijagnoze u poređenju sa pacijentima koji nisu imali rak. Studija je posmatrala 18.700 pacijenata sa rakom pankreasa i upoređivala ih sa medijanom od 99.287 pacijenata. Otkrili su da je veća verovatnoća da će oni sa bolešću žučnog kamena biti dijagnostikovani sa I ili II stadijumom raka (47,9%) u poređenju sa onima koji nisu imali bolest kamena u žuči (40,5%).

RAK PANKREASA: Sve što treba da znate o lečenju ove bolesti

Kamen u žuči ne izaziva rak pankreasa. Rak pankreasa je redak dok kamen u žuči nije. Međutim, nalazi ovog istraživanja bi mogli pomoći u poboljšanju dijagnoze raka pankreasa ako pacijenti dobiju naknadnu negu i podvrgnu skriningu. 

Karcinom pankreasa je po učestalosti obolevanja u Srbiji na 5. mestu kod muškaraca i 7. kod žena, a kada govorimo o smrtnosti ovaj karcinom je na četvrtom mestu uzroka smrti od raka.