filteri close
Objavljeno: 19.04.2024. Image source: Pexels
300x600

Neobični simptom demencije, koji se često previđa

Demencija se manifestuje kao niz simptoma koji utiču na smanjenje kognitivnih sposobnosti.

Ovo stanje se najčešće javlja kod ljudi starijih od 65 godina, izazivajući probleme sa memorijom, kao i promene u ličnosti i ponašanju. Simptomi kao što su zaboravnost i poteškoće u govoru su dobro poznati.

Manje je poznato da demencija može izazvati promene u ishrani.

Doktor Johanes Ujs i farmaceut Abas Kanani ističu jedan često prenebregnut simptom demencije.

Naime, pojačana želja za slatkim možda ukazuje na prisustvo demencije. Kanani napominje da promene u percepciji ukusa mogu biti prisutne kod zahvaćenih osoba.

"Tipičan simptom je povećan apetit za slatkim, poput kolača i čokolade. Česta preferencija za slatku, meku hranu poput sladoleda ili pudinga može biti privlačna jer je takva hrana jednostavnija za konzumaciju kod osoba koje možda imaju teškoće sa žvakanjem ili gutanjem kako se demencija razvija", pojasnio je.

Kanani naglašava da osobe sa demencijom mogu razviti sklonost ka slatkim namirnicama zbog izmenjene percepcije ukusa.

"Znani slatki ukusi i teksture mogu pružiti utehu. Pozitivne asocijacije sa određenim ukusima mogu privući osobe sa demencijom čak i ako imaju problema sa sećanjem na specifične događaje", rekao je, što je potvrdio i Ujs.

Dodao je da promene u ishrani nisu jedine koje demencija može izazvati.

"Demencija može znatno promeniti percepciju i preferencije ukusa", objasnio je.

Ujs upozorava da promene u moždanim funkcijama, uzrokovane demencijom, mogu uticati na senzornu obradu i manifestovati se na različite načine.

"Dok neki mogu razviti sklonost prema slatkim namirnicama, drugi mogu izgubiti interes za hranu, zaboraviti jesti ili ne prepoznati kada su gladni ili žedni", ističe.

Važno je obratiti pažnju na ove simptome kod voljenih osoba i prilagoditi njihovu ishranu.